Türkgün | Dünya | İsrailli Bakandan tepki çeken plan: ''Arap bölgeleri Yahudileştirilecek''

İsrailli Bakandan tepki çeken plan: ''Arap bölgeleri Yahudileştirilecek''

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Celile ve Necef bölgelerinde Arap nüfusun Yahudileştirilmesi için plan yapıldığını açıkladı. Ayrıca Batı Şeria'daki politikalara benzer uygulamalarla, Filistinlilerin mülksüzleştirilmesi hedefleniyor.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Celile ve Necef bölgelerinde Arap nüfusun Yahudileştirilmesi için plan yapıldığını açıkladı. Ayrıca Batı Şeria'daki politikalara benzer uygulamalarla, Filistinlilerin mülksüzleştirilmesi hedefleniyor.

KAYNAK: AA

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail vatandaşı Filistinlilerin yaşadığı Celile ve Necef bölgelerine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Smotrich, Arap nüfusun yoğun olduğu bölgelerin Yahudileştirileceğini söyledi.

Smotrich'in liderliğini yaptığı Dini Siyonizm Partisi tarafından sosyal medyada paylaşılan ve yapay zeka kullanılarak hazırlanan kısa videoda, İsrail'in kuzeyindeki Celile ile güneyindeki Necef'e yönelik yeni bir Yahudileştirme ve yerleşim planının hayata geçirileceği mesajı verildi.

SMOTRİCH'TEN YENİ "YAHUDİLEŞTİRME" PLANI

Aşırı sağcı Bakan Smotrich, düzenlediği basın toplantısında da İsrail vatandaşı olmalarına rağmen 1948 Araplarını hedef aldı. Smotrich, Arapların ülkenin kuzeyindeki Celile ve güneyindeki Necef bölgelerinde hakimiyet kurduğunu öne sürerek, İsrail'in çeperlerinde bulunan Arap çoğunluklu bölgeler için yeni bir Yahudileştirme planı başlattıklarını açıkladı.

Smotrich, Batı Şeria'da uygulanan politikaların benzerini Celile ve Necef'te de hayata geçireceklerini dile getirdi. Bölgelerde Filistinli nüfusun artmasını İmar ve Planlama İdaresinin politikalarına bağlayan Smotrich, kurum bünyesindeki bazı yetkilileri Siyonist ideallerden uzaklaşmakla suçladı.

Yahudi yerleşim planlarının uygulanabilmesi için söz konusu bürokratların görevlerinden alınacağını belirten Smotrich, yerlerine hükümetin politikalarını destekleyen yeni isimlerin getirileceğini ifade etti.

"BUNU BATI ŞERİA'DA YAPTIM" DEMİŞTİ

Smotrich'e, mevcut hükümet döneminde Celile ve Necef'e yönelik söz konusu planların neden uygulanmadığı da soruldu. Aşırı sağcı Bakan, bu soruya Batı Şeria'daki uygulamalarını örnek göstererek yanıt verdi.

Smotrich, Batı Şeria'da Filistinlilerden gasbedilen topraklarda İsrail yerleşimlerinin kurulmasına, saldırılar ve ev yıkımları nedeniyle Filistinlilerin yerlerinden edilmesine ve mülksüzleştirilmesine dikkat çekerek, benzer politikaların zaten Batı Şeria'da uygulandığını savundu.

Savunma Bakanlığı bünyesinde bakan düzeyinde yetkilere sahip olan Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimlerin genişletilmesi konusunda önemli bir rol üstleniyor. Smotrich'in görev süresinde, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki E1 yerleşim projesi de dahil olmak üzere yerleşimlerin genişletilmesine yönelik adımlar hız kazandı.

Smotrich ayrıca İsrail tarafından yasa dışı kabul edilen bazı kaçak yerleşimlere tek taraflı hukuki statü verilmesi ve 2005 yılında Gazze'den çekilme sırasında boşaltılan Batı Şeria'daki yerleşimlerin yeniden kurulması için girişimlerde bulundu.

İsrail'deki mevcut hükümetin 2022'de göreve başlamasından Nisan 2026'ya kadar, Filistin topraklarından gasbedilen alanlarda 103 yasa dışı yeni yerleşim biriminin kurulduğu veya İsrail tarafından geriye dönük olarak tek taraflı şekilde yasallaştırıldığı bildirildi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...