Türkgün | Dünya | Kasparov’dan Halifax’ta sert çıkış: Ukrayna, Rusya’nın karşısında durmasaydı Rus tankları çoktan Polonya’ya varmıştı

Kasparov’dan Halifax’ta sert çıkış: Ukrayna, Rusya’nın karşısında durmasaydı Rus tankları çoktan Polonya’ya varmıştı

Kanada’nın Nova Scotia kentinde düzenlenen 17. Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’nda’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalifliğiyle bilinen satranç ustası ve insan hakları aktivisti Garry Kasparov, Trump’ın barış planını ve NATO’nun tutumunu sert dille eleştirdi.

Kanada’nın Nova Scotia kentinde düzenlenen 17. Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’nda’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalifliğiyle bilinen satranç ustası ve insan hakları aktivisti Garry Kasparov, Trump’ın barış planını ve NATO’nun tutumunu sert dille eleştirdi.

KAYNAK: QHA

Kanada’nın Nova Scotia kentinde 21–23 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlenen 17. Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’nun en dikkat çeken konuşmacılarından biri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalifliğiyle tanınan satranç ustası ve insan hakları savunucusu Garry Kasparov oldu.

Uluslararası güvenlik gündeminin masaya yatırıldığı forumda söz alan Kasparov, demokratik ülkelerin umutsuzluğa kapılamayacağını belirterek Putin’in 25 yıllık iktidarı boyunca “emperyal hedeflerini her fırsatta açık ettiğini” hatırlattı. Kasparov, ABD Başkanı Donald Trump tarafından hazırlanan 28 maddelik barış planını ve NATO’nun mevcut tutumunu da sert ifadelerle eleştirdi.

“BU BARIŞ PLANI DEĞİL, ÇIKAR PAZARLIĞI”

Kasparov, barış planına ilişkin “Bir pazarlık planı olan sözde barış planı hakkında tabii ki birçok şey söylenilebilir. Bu konuya dair müzakerelerin altında yatan nedenin farkındayız; bu planın barışla bir ilgisi yoktur, yalnızca arkasındaki şahısların maddi çıkarları gözetilmektedir” ifadelerini kullanan Kasparov, “Kaç silahınızın veya ne kadar cephanenizin olduğunun bir önemi yok, asıl mesele şudur: Savaşmaya ve ölmeye gönüllü müsünüz?” ifadelerini kullandı.

“NATO AYAKTAYSA SEBEBİ UKRAYNA’DIR”

NATO’nun “zayıf ve işlevsiz” hale geldiğini savunan Kasparov, “Hâlâ burada oturup NATO’yu kutlayabilmenizin nedeni, Ukrayna’nın her dakika kan kaybetmesidir. Eğer Ukrayna, Rusya’nın karşısında durmasaydı Rus tankları çoktan Polonya’ya varmıştı” dedi.

Rusya’nın saldırılarına karşı dört yıldır yalnız başına mücadele eden Ukrayna’nın Avrupa’yı koruduğunu vurgulayan Kasparov, “NATO, Afganistan’a veya Suriye’ye gitmek için değil; yalnızca bir savaş için, özgür Avrupa’yı, Rus saldırılarından korumak adına kuruldu. Ukrayna, bu savaşta mücadele veren tek ülke ve biz hâlâ Ukrayna’yı (NATO’ya) alıp almamayı konuşuyoruz. Ukrayna, NATO’nun amacını yerine getiren tek ülkedir ve Ukrayna’ya borcumuz çok büyüktür” diye konuştu.

“UKRAYNA ZORLANIRSA SIRADA SİZ VARSINIZ”

Ukrayna’nın dört yıldır hâlâ Avrupa’nın tamamı için savaş verdiğinin altını çizen Kasparov, “NATO, Afganistan’a veya Suriye’ye gitmek için değil; yalnızca bir savaş için, özgür Avrupa’yı, Rus saldırılarından korumak adına kuruldu. Ukrayna, bu savaşta mücadele veren tek ülke ve biz hâlâ Ukrayna’yı (NATO’ya) alıp almamayı konuşuyoruz. Ukrayna, NATO’nun amacını yerine getiren tek ülkedir ve Ukrayna’ya borcumuz çok büyüktür” değerlendirmesini yaptı.

Barış planı konusunda Putin, Şi Çinping gibi isimler tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydeden Kasparov; Rusya saflarında Kübalılar, Afrikalılar ve gönüllülerin savaştığını hatırlatarak, “Her şeyimiz var: Askerî, siyasi ve ekonomik güce sahibiz ama yine de savaşı kaybediyoruz” dedi.

Putin’in Rus İmparatorluğu’nu tekrar kurma hayalini gerçekleştirememesinin Ukrayna sayesinde olduğunu belirten Kasparov, “Umarım bu senaryo başımıza gelmez fakat Ukrayna, bu anlaşmayı imzalamaya zorlanırsa Putin’in hayalini gerçekleştireceği gün gibi ortadadır. Ukrayna’dan sonra sırada siz varsınız ama savaşmaya tenezzül etmiyorsunuz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...