Türkgün | Dünya | Lübnan’dan İsrail’e tarihi çağrı: Doğrudan müzakere başlatılsın

Lübnan’dan İsrail’e tarihi çağrı: Doğrudan müzakere başlatılsın

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail saldırılarını durduracak kapsamlı bir ateşkes için iki ülkenin doğrudan masaya oturması gerektiğini duyurdu. Ülkesinin Hizbullah ve İsrail arasında sıkıştığını belirten Avn, 600 bini aşkın yerinden edilmiş sivilin dramına dikkat çekerek uluslararası toplumu "topyekun bir yıkımı" önlemeye çağırdı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail saldırılarını durduracak kapsamlı bir ateşkes için iki ülkenin doğrudan masaya oturması gerektiğini duyurdu. Ülkesinin Hizbullah ve İsrail arasında sıkıştığını belirten Avn, 600 bini aşkın yerinden edilmiş sivilin dramına dikkat çekerek uluslararası toplumu "topyekun bir yıkımı" önlemeye çağırdı.

KAYNAK: AA

Avrupa Birliği liderlerinin de katıldığı çevrim içi toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Avn, sahadaki krizin devlet kontrolü dışındaki silahlı gruplardan kaynaklandığını vurguladı. 2 Mart’ta Lübnan’dan atılan roketleri İsrail’i kışkırtmak için kurulmuş bir "tuzak" olarak nitelendiren Avn, bu hamlelerin Lübnan’ı ikinci bir Gazze’ye dönüştürme riski taşıdığını ifade etti.

Hizbullah ve İran’a Sert Eleştiri

İsim vermeden Hizbullah’ı ve arkasındaki İran rejimini hedef alan Avn, füzeleri ateşleyenlerin Lübnan devletini kaos içinde yıkmayı amaçladığını savundu. Avn, "Onlarca köyün yıkılması ve on binlerce insanın ölümü pahasına İran’ın hesapları uğruna Lübnan feda ediliyor" diyerek, devlet dışı silahlı grupların popülist kampanyalarına karşı halkın ve devletin korunması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Garantör ve Orduya Destek Talebi

Kalıcı çözüm için uluslararası garantörler eşliğinde İsrail ile doğrudan müzakerelerin başlatılmasını isteyen Avn, Lübnan ordusuna acil lojistik destek talep etti. Ordunun güçlendirilmesinin Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve sınır bölgelerinin kontrol altına alınması için tek yol olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, saldırıda hedef olan bölge ülkeleriyle dayanışma içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Bölgede Kara İşgali ve Ağır Bilanço

İsrail ordusu, 2 Mart'taki füze atışlarını gerekçe göstererek başlattığı hava ve deniz operasyonlarını kara işgaliyle genişletme kararı almıştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, bir hafta içinde hayatını kaybedenlerin sayısı 486’ya ulaşırken, 1313 kişi de yaralandı. Başkent Beyrut dahil birçok noktada yıkım sürerken, 600 bin Lübnanlı temel ihtiyaçlardan yoksun şekilde sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...