Türkgün | Dünya | Meksika'dan İsrail'e 43 öğrenci çağrısı! Eski yetkilinin iadesi isteniyor

Meksika'dan İsrail'e 43 öğrenci çağrısı! Eski yetkilinin iadesi isteniyor

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, 2014'te 43 öğrencinin kaybolmasıyla ilişkilendirilen eski Suç Soruşturma Ajansı Başkanı Tomas Zeron de Lucio'nun İsrail'den iadesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, 2014'te 43 öğrencinin kaybolmasıyla ilişkilendirilen eski Suç Soruşturma Ajansı Başkanı Tomas Zeron de Lucio'nun İsrail'den iadesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

KAYNAK: AA

Meksika'nın Guerrero eyaletine bağlı Iguala kentinde 26 Eylül 2014'te öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çatışma çıktı. Çatışmada 6 kişi hayatını kaybederken 25 kişi yaralandı. Olayların ardından 43 öğrencinin polis tarafından araçlara bindirilerek götürüldüğü görüldü. Öğrencilerin akıbeti, yıllardır Meksika'daki en önemli insan hakları soruşturmalarından biri olarak gündemde bulunuyor.

Eski AIC Başkanı Zeron de Lucio İsrail'de

Meksika'nın eski Suç Soruşturma Ajansı (AIC) Başkanı Tomas Zeron de Lucio, 2014'teki soruşturma sürecindeki rolü nedeniyle ülkesinde hakkında soruşturma yürütülen isimler arasında yer alıyor.

Meksika Başsavcılığı, Mart 2020'de Zeron de Lucio hakkında zorla kaybetme, işkence ve adalet sistemine karşı suçlar kapsamında tutuklama kararı çıkardı. Meksika, Ocak 2021'de İsrail'e resmi iade başvurusunda bulundu.

Sheinbaum'dan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a mektup

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Zeron de Lucio'nun iadesi konusunda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a bizzat mektup gönderdiğini açıkladı.

Sheinbaum, Herzog'un konuyu yargıya ilettiğini ancak iade sürecinin kendi yetki alanında bulunmadığını bildirdiğini aktardı.

Meksika Başsavcılığının ise eski yetkilinin iadesi için İsrail yargısıyla temasını sürdürdüğü belirtildi.

İade sürecini hızlandırmak için personel değişikliği

Sheinbaum, iade talebine 2020'den bu yana yanıt alınamaması üzerine Meksika Başsavcılığı bünyesinde İsrail ve ABD'deki iade süreçlerinin hızlandırılması amacıyla bazı personel değişiklikleri yapıldığını söyledi.

Meksika'nın eski Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador da Ekim 2021'de dönemin İsrail Başbakanı Naftali Bennett'e mektup göndererek Zeron de Lucio'nun iadesi konusunda yardım istemişti.

43 öğrencinin akıbeti halen araştırılıyor

Meksikalı yetkililer olayın ilk dönemlerinde öğrencilerin polis tarafından bir uyuşturucu karteline teslim edildiğini ve daha sonra öldürüldüklerini ileri sürmüştü.

Daha sonraki soruşturmalarda ise olayın kapsamına ve soruşturmanın yürütülme biçimine ilişkin farklı bulgular ortaya çıktı. Zeron de Lucio hakkında da soruşturma sürecindeki eylemleri nedeniyle suçlamalar yöneltildi.

Meksika yönetimi, 43 öğrencinin kaybolmasına ilişkin soruşturmanın önemli isimlerinden biri olarak görülen Zeron de Lucio'nun ülkeye iade edilmesi için İsrail makamlarıyla temaslarını sürdürüyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...