Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı, Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile Akdeniz’de doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerini genişletmek üzere mutabakat zaptı imzalandığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Kerim Bedevi ile ExxonMobil Başkan Yardımcısı John Ardill, Abu Dabi’de düzenlenen ADIPEC 2025 Fuarı kapsamında anlaşmaya imza attı.
Mutabakat çerçevesinde ExxonMobil, Mısır’ın Kıbrıs sınırındaki Zuhur Sahası’nın batısında doğal gaz arama yatırımları yapacak. Bu adımın, üretimi artırmak, yabancı yatırım çekmek ve Akdeniz’de sondaj faaliyetlerini yoğunlaştırmak amacıyla atıldığı belirtildi.
Açıklamada, ExxonMobil’in yeni alandaki faaliyetlerinin Mısır’ın Doğu Akdeniz’de gaz ticareti ve taşımacılığı için bölgesel merkez olma hedefini destekleyeceği ifade edildi. Şirketin, bu anlaşmayla Mısır’daki açık deniz operasyon alanı sayısını dörde çıkardığı bilgisi paylaşıldı.
Mısır son dönemde çok sayıda uluslararası enerji şirketiyle anlaşma imzalayarak 5 yıl içinde 5,7 milyar dolarlık yatırımla 480 yeni petrol ve gaz kuyusu açmayı planlıyor. Ülkenin 2024 yılı doğal gaz üretimi ise 47,5 milyar metreküp olarak açıklanmıştı.