Türkgün | Dünya | Natanz Nükleer Tesisi yerin kaç metre altında? Natanz nükleer tesisinde radyoaktif sızıntı var mı?

Natanz Nükleer Tesisi yerin kaç metre altında? Natanz nükleer tesisinde radyoaktif sızıntı var mı?

ABD ve İsrail’in saldırı iddiaları sonrası İran’daki Natanz Nükleer Tesisi yeniden gündeme geldi. Ülkenin uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde kritik rol oynayan tesisin konumu ve yer altındaki derinliği merak ediliyor. Peki Natanz Nükleer Tesisi yerin kaç metre altında bulunuyor?

ABD ve İsrail’in saldırı iddiaları sonrası İran’daki Natanz Nükleer Tesisi yeniden gündeme geldi. Ülkenin uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde kritik rol oynayan tesisin konumu ve yer altındaki derinliği merak ediliyor. Peki Natanz Nükleer Tesisi yerin kaç metre altında bulunuyor?

MUHABİR: Eylül Şahin

ABD ve İsrail’in hedef aldığı iddiaları sonrası İran’daki Natanz Nükleer Tesisi yeniden gündeme geldi. Ülkenin nükleer programında kritik bir rol üstlenen tesisin konumu ve yer altındaki derinliği merak konusu oldu. Peki Natanz Nükleer Tesisi yerin kaç metre altında? Tesiste sızıntı var mı?

Natanz Nükleer Tesisi yerin kaç metre altında?

İranlı yetkililerin açıklamalarına göre Natanz’daki yer altı zenginleştirme bölümü, olası hava saldırılarına karşı koruma amacıyla yerin yaklaşık 40 ila 50 metre altında inşa edildi.

Ayrıca tesisin üzeri yaklaşık 7,6 metre kalınlığında beton bir koruma tabakasıyla güçlendirildi. Bu yapı sayesinde santrifüjlerin bulunduğu alanın dış müdahalelere karşı daha dayanıklı hale getirildiği belirtiliyor.

Natanz Nükleer Tesisi’nde radyoaktif sızıntı var mı?

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Natanz’daki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada şu ana kadar İran’a komşu ülkelerde normal seviyelerin üzerinde bir radyasyon artışı tespit edilmediğini duyurdu. Bu açıklama, mevcut veriler ışığında teyit edilmiş bir radyoaktif sızıntı bulunmadığını ortaya koyuyor.

Ayrıca İran’daki nükleer tesislerin genel durumuna ilişkin olarak, resmi kaynaklara yansıyan bilgilerde doğrudan hasar ya da vurulma bulgusuna dair kesinleşmiş bir teknik doğrulama olmadığı belirtildi.

Bununla birlikte Grossi, “ciddi sonuçlar doğurabilecek olası bir radyolojik sızıntı ihtimalini tamamen dışlayamayız” ifadeleriyle riskin teorik olarak devam ettiğine dikkat çekti. Özellikle nükleer tesislere yönelik askeri müdahalelerin bölgesel güvenlik açısından ağır sonuçlar doğurabileceği vurgulanırken, taraflara azami itidal çağrısı yapıldı.

UAEA’nın bölgesel radyasyon izleme sistemini alarma geçirdiği ve gelişmeleri anlık teknik verilerle takip ettiği bildirildi. Öte yandan, İran’daki nükleer düzenleyici kurumlarla iletişim kurulmaya çalışıldığı ancak şu aşamada resmi ve ayrıntılı bir geri dönüş alınamadığı da paylaşılan bilgiler arasında yer aldı.


 

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...