İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avustralya’nın Sydney kentinde meydana gelen saldırı sonrası yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Netanyahu, saldırı sırasında saldırgana müdahale eden Suriyeli Ahmed el-Ahmed’den ilk konuşmasında “Yahudi kahraman” olarak bahsetti.
Saldırıdan birkaç saat sonra yaptığı konuşmada olay anına ait görüntüleri izlediğini aktaran Netanyahu, “Kötülüğü gördük ve Yahudi kahramanlığının zirvesini gördük.” ifadelerini kullandı. Netanyahu, saldırganın elindeki silahı alan el-Ahmed için, “Buraya gelirken, bir Yahudi adamın katillerden birine saldırıp silahını elinden aldığı ve kim bilir kaç kişinin hayatını kurtardığını gösteren bir video izledim.” dedi.
KABİNE TOPLANTISINDA DÜZELTME GELDİ
Netanyahu, söz konusu açıklamasından birkaç saat sonra İsrail’in güneyindeki Dimona kentinde düzenlenen kabine toplantısının açılışında ifadelerini düzeltti. Bu kez el-Ahmed’in Müslüman olduğunu belirten Netanyahu, “Cesur bir adamın eylemini gördük. Müslüman bir cesur adam olduğu ortaya çıktı. Ona saygı duyuyorum. Bu teröristlerden birinin masum Yahudileri öldürmesini engelledi.” ifadelerini kullandı.
SYDNEY’DEKİ SALDIRI
Avustralya’nın New South Wales eyaletine bağlı Sydney kentindeki Bondi Plajı’nda düzenlenen silahlı saldırıda 15 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında 2 polis ve 1 çocuğun da bulunduğu 38 kişi yaralanmıştı. Yetkililer, saldırganlardan birinin öldürüldüğünü, diğerinin ise yaralı olarak gözaltına alındığını açıklamıştı.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, saldırının Yahudi kökenli Avustralyalılara yönelik gerçekleştirildiğini belirtmişti.