İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. BRICS Liderler Zirvesi’nde ekonomik dayanıklılık ve güvenlik konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pezeşkiyan, BRICS’in yerel para birimleriyle ticareti geliştirerek üye ülkelerin ekonomik dayanıklılığını artırması gerektiğini ifade etti.
BRICS’E YEREL PARA ÇAĞRISI
Sınırlı ticari sistemlere aşırı bağımlılığın ülke ekonomilerini ani siyasi gelişmeler karşısında kırılgan hale getirdiğini belirten Pezeşkiyan, BRICS’in yerel para birimleriyle ticareti geliştirmesi gerektiğini söyledi.
İran Cumhurbaşkanı ayrıca BRICS’in Yeni Kalkınma Bankası’nı güçlendirerek üye ülkelerin ekonomik dayanıklılığını artırabileceğini dile getirdi.
“YAPTIRIMLAR GIDA GÜVENLİĞİNİ DE ETKİLİYOR”
Tek taraflı yaptırımların yalnızca ekonomik sorunlara yol açmadığını belirten Pezeşkiyan, bu uygulamaların gıda güvenliği ve halkın refahı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturduğunu söyledi.
Ekonomik dayanıklılığın tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Pezeşkiyan, güvenliğin sağlanamaması halinde ekonomik kazanımların kalıcı hale gelemeyeceğini ifade etti.
PEZEŞKİYAN’DAN ABD VE İSRAİL MESAJI
Pezeşkiyan, İran’a yönelik saldırılara ilişkin değerlendirmesinde, “Bölgemizde olup bitenler ve ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ekonomi, enerji ve altyapıyı hedef alan askeri saldırıları, kısa bir zaman diliminde sınırları aşarak küresel sonuçlar doğurduğunu ortaya koymuştur.” dedi.
“HİÇBİR ÜLKE KÜRESEL SORUNLARI TEK BAŞINA ÇÖZEMEZ”
Küresel sorunların hiçbir ülke tarafından tek başına çözülemeyeceğini belirten Pezeşkiyan, BRICS’in güney ülkelerinin kapasitesini bir araya getirmesi gerektiğini söyledi.
İran’ın jeopolitik konumunun da BRICS ülkeleri arasındaki ticaretin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayabileceğini belirten Pezeşkiyan, ekonomik dayanıklılık, işbirliği ve güvenliğin adalet olmadan sürdürülebilir olamayacağını ifade etti.
Pezeşkiyan, BRICS ülkelerini söz konusu ilkeleri hayata geçirmeye davet etti.