Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya gelerek Ukrayna’daki çatışmalar ve olası barış girişimlerini değerlendirdi.
Görüşmede, Ukrayna savaşının başlangıç döneminde Belarus’un müzakerelere sağladığı desteğe değinen Putin, “İlk günlerden itibaren Belarus’un bu yöndeki tüm çabaları iyi sonuçlar verdi. Kiev rejimi ile ilk temaslarımız, sizin doğrudan katılımınız ve desteğinizle Belarus topraklarında gerçekleşmişti.” ifadelerini kullandı.
“Müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazırız”
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko da, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecine tekrar ev sahipliği yapabileceklerini belirterek,
“Müzakereleri Minsk’te tekrar başlatmak isterseniz her zaman hazırız.” dedi.
Lukaşenko, Ukrayna konusunun “karmaşık” olduğunu vurgulayarak ABD’nin de bu durumu anlamasını umduğunu ifade etti.
Putin ise ABD’nin bu konuda farkındalığa sahip olduğunu söyleyerek, “Böyle bir anlayışa sahip olduklarını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.
Görüşmenin, Moskova–Minsk hattındaki diplomatik temasların güçlendirilmesi açısından önem taşıdığı değerlendiriliyor.