36'ncı NATO Liderler Zirvesi Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'NATO Savunma Sanayii Forumu' ile başladı. Foruma, üye ülkelerin savunma bakanları, savunma sanayi şirketlerinin temsilcileri katıldı.
ROKETSAN, ASELSAN, BAYKAR gibi Türk savunma sanayinin önemli firmalarının temsilcileri de fuarda yer aldı. Fuarda, NATO üyesi ülkeler arasında sağlanan iş birlikleri kapsamında üretilen yeni savunma ürünleri tanıtıldı.

'Devletler oynamaları gereken rolleri üstlenmeli'
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, konuşmasında “Rusya neredeyse ulusal bütçesinin yarısını bu savaş makinesini beslemek için kullanıyor. Bütün savunma sanayisi 7/24 çalışıyor. Çin de şeffaflık göstermeksizin ordusunu geliştiriyor. Kuzey Kore de aynı şekilde ve ABD'nin faaliyetleri de İran'ın nükleer ve balistik füze sistemlerini geriletti. Bizim de hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu ülkelerin niyeti bizim ki kadar iyi değil. Devletler oynamaları gereken rolleri üstlenmeli, anlaşmalar yapmalı. Üretim ve satın alma kapasitesini artırmamız lazım" dedi.
“İlk defa halka açık bir şekilde ihtiyaçlarımızı paylaşıyoruz” diyen Rutte, "Aynı zamanda ne ihtiyaç duyduğumuzu bilmenizden emin olmak istiyoruz. Pazar büyüyor, savunmaya yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu artık yeni trend, hiçbir ülke ya da sanayi devi endüstriyi tek başına yürütemez. Bunu yapmaya gerek de yok çünkü NATO var” açıklamasını yaptı.