Türkgün | Dünya | Sudan’da altın madeninde facia büyüyor: Can kaybı 82’ye çıktı

Sudan’da altın madeninde facia büyüyor: Can kaybı 82’ye çıktı

Sudan’ın Batı Kurdufan eyaletinde bulunan Zera altın madeninde meydana gelen göçükte hayatını kaybedenlerin sayısı 82’ye yükseldi. Göçük altında kalan onlarca kişiye ulaşılması için arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Sudan’ın Batı Kurdufan eyaletinde bulunan Zera altın madeninde meydana gelen göçükte hayatını kaybedenlerin sayısı 82’ye yükseldi. Göçük altında kalan onlarca kişiye ulaşılması için arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

KAYNAK: AA

Sudan’ın Batı Kurdufan eyaletinde altın madeninde meydana gelen göçük, büyük bir faciaya yol açtı. Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) kontrolündeki Nuhud kentinde bulunan Zera altın madenindeki göçükte 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi.

Göçükte 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

Acil Müdahale Odaları üyesi Süleyman Ebu Himeyda, arama kurtarma ekiplerinin göçükten 82 kişinin cansız bedenini çıkardığını, onlarca kişiden ise halen haber alınamadığını açıkladı.

Yerel yönetimden bir yetkili de 82 kişinin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Yetkili, göçüğün maden kuyularından birinde başladığını ve birbirine bağlı diğer kuyulara yayıldığını belirtti.

Ağır iş makineleri yetersiz kaldı

Kurtarma çalışmalarında yalnızca özel mülkiyete ait bir iş makinesinin kullanılabildiği belirtildi.

Göçükten kurtulanlardan Hayr es-Seyyid Cebara, toprak ve kaya parçalarının kaldırılması için gerekli ağır iş makinelerinin bulunmadığını söyledi. Cebara, 30 metreden daha derinde bulunan kişilere ulaşmakta güçlük çekildiğini ifade etti.

Sudan Doktorlar Ağı, daha önce göçükte en az 67 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin toprak altında kaldığını açıklamıştı.

Madende faaliyetlere 2025’te başlanmıştı

Sudan genelindeki geleneksel madencilik sektöründe 2 milyondan fazla kişi çalışıyor. Zorlu koşullarda sürdürülen bu faaliyetler, ülkede çıkarılan toplam altının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor.

Göçüğün meydana geldiği Zera madeni, Berakik bölgesinde, Nuhud kentinin yaklaşık 163 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Madende faaliyetlere Mayıs 2025'te başlanmıştı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...