İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırısının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ı tebrik etti.
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından ABD merkezli X sosyal medya platformunda Netanyahu adına yayımlanan açıklamada, Trump’a övgü dolu ifadeler yer aldı. Netanyahu açıklamasında, “Başkan Trump, özgürlük ve adalet adına gösterdiğiniz cesur ve tarihi liderliğiniz için tebrikler.” ifadelerini kullandı. Netanyahu, ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırısını “muhteşem” olarak nitelendirerek selamladığını belirtti.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar da daha önce X platformundan yaptığı paylaşımda, ABD’nin Başkan Trump liderliğinde “özgür dünyanın lideri gibi hareket ettiğini” savunmuştu. Saar, ABD’nin Venezuela’ya saldırarak Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu ülke dışına çıkarmasını “takdirle karşıladıklarını” açıklamıştı.
Ne olmuştu?
Venezuela’nın başkenti Caracas’ta yerel saatle 02.00 sıralarında patlama sesleri ve uçak gürültüleri duyulmuştu. Venezuela yönetimi, yaşananların ardından ABD’yi ülkenin çeşitli bölgelerinde sivil ve askeri tesislere yönelik saldırılar düzenlemekle suçladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı geniş çaplı bir saldırı gerçekleştirildiğini ve Maduro ile eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurdu.
ABD Adalet Bakanı Pam Bondi ise Maduro ve eşi Cilia Flores hakkında ABD’de suç duyurusunda bulunulduğunu açıklayarak, Maduro’ya “uyuşturucu terörizmi, kokain kaçakçılığı, ABD’ye karşı makineli tüfek ve yıkıcı cihazlara sahip olma” suçlamalarının yöneltildiğini bildirdi.
Venezuela yönetimi, ABD’nin kınanması için uluslararası topluma çağrıda bulunurken, bazı ülkeler saldırıyı sert şekilde eleştirdi, bazı ülkeler ise açıklamalarıyla ABD’ye destek verdi.