Türkgün | Dünya | Tony Blair Ramallah’ta göründü! Gazze için yeni plan masada

Tony Blair Ramallah’ta göründü! Gazze için yeni plan masada

Filistin Devlet Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh, Tony Blair ile Gazze ve Batı Şeria'daki gelişmeleri görüştü. BM, Gazze'nin 2027'ye kadar uluslararası geçici bir güçle yönetilmesine onay verdi. Blair'in Irak geçmişi ise tartışmaları sürdürmekte.

Filistin Devlet Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh, Tony Blair ile Gazze ve Batı Şeria'daki gelişmeleri görüştü. BM, Gazze'nin 2027'ye kadar uluslararası geçici bir güçle yönetilmesine onay verdi. Blair'in Irak geçmişi ise tartışmaları sürdürmekte.

KAYNAK: AA

Filistin Devlet Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh, İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair ile Gazze ve Batı Şeria’daki son gelişmeleri değerlendirdi.
Şeyh, X platformundan yaptığı açıklamada Blair ile Ramallah’taki ofisinde bir araya geldiklerini belirtti. Görüşmede, ismi açıklanmayan bir ABD hükümet yetkilisinin de bulunduğu ifade edildi.

Şeyh, Blair ve ABD’li yetkiliyle, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de savaşın sona erdirilmesine ilişkin aldığı kararın ardından başlayan süreci değerlendirdiklerini aktardı.

Görüşmede Gazze’nin Geçici Yönetimi de Ele Alındı

Şeyh, Gazze ve Batı Şeria’daki başlıkların yanı sıra Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkı ve bağımsız devlet hedefi için gerekli koşuların masaya yatırıldığını bildirdi.

Görüşmeye ayrıca Filistin Genel İstihbarat Şefi Tümgeneral Macid Farac, Devlet Başkanı’nın diplomatik danışmanı Mecdi el-Halidi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne de katıldı.

Filistin’den Teşekkür Mesajı

Şeyh, ABD Başkanı Donald Trump’ın yanı sıra Mısır, Katar, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, BAE, Endonezya, Pakistan ve AB ülkelerine ateşkesin sürdürülmesi, insani yardımların geçişi ve yeniden imar sürecine katkıları için teşekkür etti.

BM’nin Onayladığı Plan

BM Güvenlik Konseyi’nin kabul ettiği 2803 sayılı kararla, Gazze’de 2027 sonuna kadar görev yapacak uluslararası geçici güç oluşturulurken, bölgenin geçiş döneminde teknokrat bir kurul tarafından yönetileceği, bu yapının Trump’ın başkanlık edeceği Barış Kurulu’nun gözetiminde işleyeceği ve kurulda yer alacak Tony Blair’in Irak Savaşı geçmişi nedeniyle kararın bölgede tartışma yarattığı bildirildi.

Blair’in Irak Sicili Hâlâ Gündemde

Blair’in 1997–2007 yılları arasında İngiltere Başbakanı olarak görev yaptığı dönemde 2003 Irak işgaline verdiği destek nedeniyle ağır eleştiriler aldığı, 2016’daki Chilcot Raporu’nun ise Blair’in parlamentonun onayı olmadan Bush’a destek sözü verdiğini ve kitle imha silahları konusunda parlamentoyu yanılttığını ortaya koyduğu; işgal sürecinde 30 bin İngiliz askerinin bölgeye gönderildiği, savaşta 179 İngiliz askeri ile 200 binden fazla Iraklının yaşamını yitirdiği belirtildi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...