Trump’ın küresel tarifeleri Avrupa Birliği'ni (AB) harekete geçirdi. AB Komisyonu, ABD Yüksek Mahkemesi’nin tarifelere ilişkin kararının ardından Başkan Donald Trump’ın ABD’nin diğer ülkelerden ithal ettiği ürünlere önce yüzde 10, ardından yüzde 15 oranında küresel tarife uygulayacağını duyurması üzerine açıklama yaptı.
AB Komisyonu, ABD’den, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası kapsamında son Yüksek Mahkeme kararına bağlı olarak atmayı planladığı adımlar hakkında net bilgi talep ettiğini belirtti. Açıklamada, mevcut durumun, her iki tarafın üzerinde anlaştığı ve AB-ABD Ortak Bildirisi’nde yer alan “adil, dengeli ve karşılıklı yarar sağlayan” transatlantik ticaret ve yatırımı destekleyen yapıya uygun olmadığı vurgulandı.

'YÜKÜMLÜLÜKLERİNİZİ YERİNE GETİRİN'
Komisyon, AB şirketleri ve ihracatçıların öngörülebilirlik, adil muamele ve hukuki güvenceye sahip olmasının önemine dikkat çekerek, “Anlaşma anlaşmadır. ABD’nin en büyük ticaret ortağı olarak AB, kendi taahhütlerini yerine getirdiği gibi ABD’nin de Ortak Bildiri’deki yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir.” ifadelerini kullandı.
Açıklamada ayrıca, AB ürünlerine daha önce belirlenen tarife oranının üstünde herhangi bir yük getirilmemesi gerektiği hatırlatıldı ve “AB Komisyonu, Birliğin çıkarlarının her zaman korunmasını sağlayacaktır.” denildi. AB ve ABD yetkililerinin bu konuda yakın ve sürekli temas halinde olduğu da vurgulandı.
NE OLMUŞTU?
AB ile ABD arasında ticaret anlaşması görüşmeleri, Temmuz 2025’te Trump’a ait Turnberry golf sahasında tamamlanmıştı. Anlaşmaya göre AB ülkeleri ABD ürünlerine gümrük vergisi uygulamayacak, ABD ise AB ürünlerine yüzde 15 tarife koyacağını açıklamıştı.
ABD Yüksek Mahkemesi ise 20 Şubat’ta, ABD yönetiminin ilave gümrük vergilerini dayandırdığı Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nın başkana tarife koyma yetkisi vermediğine hükmetmişti. Bunun üzerine Trump, 1974 Ticaret Yasası’nın 122. maddesi kapsamında küresel ölçekte önce yüzde 10, ardından yüzde 15 geçici tarife uygulanacağını duyurdu.