ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı ele geçirmek için güç kullanmayacağını açıklamasının ardından Danimarka’dan olumlu mesaj geldi. Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, Trump’ın bu yöndeki tutum değişikliğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı zorla ele geçirme planından vazgeçmesini ve bununla bağlantılı ticaret savaşını durdurmasını olumlu karşıladıklarını ifade etti. Rasmussen, "ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland'ı zorla ele geçirme planından vazgeçmesini ve bununla ilişkili ticaret savaşını durdurmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Danimarka’nın kırmızı çizgilerine dikkat çeken Rasmussen, müzakereye açık olduklarını vurgulayarak, "Şimdi oturalım ve Danimarka Krallığı’nın kırmızı çizgilerine saygı duyarken, Amerika'nın Arktik bölgesindeki güvenlik endişelerini nasıl giderebileceğimizi bulalım" değerlendirmesinde bulundu.

Trump: Güç kullanmayacağız
ABD Başkanı Donald Trump, İsviçre Alpleri'ndeki Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yaptığı konuşmada Grönland’a ilişkin hedeflerini değerlendirerek, "Güç kullanabiliriz ama bunu yapmayacağım. Şimdi herkes rahat bir nefes alıp ‘oh' diyordur" ifadelerini kullanmıştı.
Grönland anlaşmasının çerçevesi oluşturuldu
Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile WEF marjında gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Grönland ve Arktik Bölgesi’ne ilişkin yeni bir sürecin başladığını duyurmuştu. Trump, konuya ilişkin açıklamasında, "Oldukça yapıcı görüşmeye dayanarak, Grönland ve aslına bakılırsa tüm Arktik Bölgesi'ne ilişkin gelecek bir anlaşmanın çerçevesini oluşturmuş bulunuyoruz. Bu mutabakat çerçevesinde, 1 Şubat'ta yürürlüğe girmesi planlanan gümrük tarifelerini uygulamayacağım" ifadelerini kullanmıştı.