Türkgün | Dünya | Trump’tan Hürmüz’de 'Yeni dünya düzeni' ilanı: Petrol alan korusun

Trump’tan Hürmüz’de 'Yeni dünya düzeni' ilanı: Petrol alan korusun

ABD Başkanı Donald Trump, dünya petrol ticaretinin önemli geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nun güvenliğinin petrol tedarik eden ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini söyledi. Trump, ABD’nin bu süreçte destek vereceğini ve koordinasyon içinde hareket edeceğini belirtirken, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından bölgede gerilim tırmanmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, dünya petrol ticaretinin önemli geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nun güvenliğinin petrol tedarik eden ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini söyledi. Trump, ABD’nin bu süreçte destek vereceğini ve koordinasyon içinde hareket edeceğini belirtirken, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından bölgede gerilim tırmanmaya devam ediyor.

KAYNAK: AA

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda dünya petrol ticaretinin önemli geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nun güvenliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Trump, boğazın güvenliğinin petrol tedarik eden ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini belirterek ABD’nin bu sürece destek vereceğini ifade etti.

“İran’ı tamamen darmadağın ettik”

Paylaşımında ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına da değinen Trump, "ABD, İran'ı hem askeri ve ekonomik açıdan hem de diğer her bakımdan yenilgiye uğratmış ve tamamen darmadağın etmiştir." iddiasında bulundu.

Trump, "Hürmüz Boğazı üzerinden petrol tedarik eden ülkeler bu geçidin güvenliğini sağlamalıdır." ifadelerini kullanarak ABD’nin bu ülkelere önemli ölçüde destek vereceğini söyledi.

ABD Başkanı ayrıca, "ABD ayrıca, her şeyin hızlı, sorunsuz ve iyi bir şekilde ilerlemesi adına söz konusu ülkelerle koordinasyon içinde çalışacaktır." açıklamasını yaptı.

Trump, sürecin başından itibaren ekip çalışması şeklinde ilerlemesi gerektiğini belirterek bundan sonra da bu şekilde devam edeceğini vurguladı. ABD Başkanı, ortaya konacak ortak çabanın dünyayı "uyum, güvenlik ve kalıcı barış paydasında bir araya getireceği" görüşünü paylaştı.

ABD-İsrail’in İran’a saldırıları

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat’ta İran’a askeri saldırı başlattı.

İran ise İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.

ABD-İsrail saldırılarında İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ile birlikte çok sayıda üst düzey yetkilinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İranlı yetkililerin açıklamalarına göre saldırılarda ölü sayısı 1348’i, yaralı sayısı ise 17 bini aştı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...