ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen diplomatik temaslara ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Axios’ta yayımlanan ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarda hafiflemeye gitmeye ve dondurulmuş İran fonlarını serbest bırakmaya hazır olduğu yönündeki haberi reddetti.
Trump, “Bu doğru değil, onlara hiçbir şey teklif etmedim.” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı ayrıca söz konusu haberin asılsız olduğunu savunarak kaldırılması gerektiğini belirtti.
Axios: Nükleer adımlar karşılığında yaptırım kolaylığı iddiası
Axios’un ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde ise Trump’ın, İran’ın nükleer programıyla ilgili somut adımlar atması karşılığında Tahran’a yönelik ekonomik yaptırımların hafifletilmesine ve dondurulan İran fonlarına erişim sağlanmasına sıcak baktığı öne sürülmüştü. Haberde konuşan yetkililerin isimleri açıklanmamıştı.
Axios, bu gelişmenin ABD ile İran arasında anlaşma sağlanmasına yönelik Katar ve Pakistan arabuluculuğundaki diplomatik temaslar sırasında gündeme geldiğini aktardı.
İran ile ABD arasında diplomatik temas sürüyor
ABD ve İran arasında son günlerde arabulucular üzerinden temaslar devam ediyor. Reuters'a göre taraflar arasında görüşmeler, İran'ın Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması ve ABD'nin İran'a yönelik ekonomik ve deniz ablukasını kaldırması gibi başlıkların da yer aldığı daha geniş bir anlaşma ihtimali etrafında sürdürülüyor.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise ABD’den resmi yanıt beklediklerini açıklarken, Tahran’ın mevcut şartlarının değişmediğini belirtti.
Trump, ABD medyasını eleştiriyor
Trump, son dönemde CNN, The New York Times ve The Washington Post gibi bazı ABD medya kuruluşlarını haberleri nedeniyle sık sık eleştiriyor.
Buna karşılık Trump, daha önce Axios’a İran gerilimi başta olmak üzere çeşitli konularda açıklamalar yapmıştı. Son tartışma ise Axios’un İran’a yönelik olası yaptırım ve fon düzenlemelerine ilişkin haberinin ardından yaşandı.