Türkgün | Dünya | Trump’tan İran mesajı: Bağımsızlığı hiç olmadığı kadar arıyorlar

Trump’tan İran mesajı: Bağımsızlığı hiç olmadığı kadar arıyorlar

İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan protestolar sürerken ABD Başkanı Donald Trump, İran halkının bağımsızlık arayışına dikkat çekerek bu konuda destek vermeye hazır olduklarını söyledi. ABD basını ise Washington yönetiminin olası bir İran müdahalesine ilişkin ön değerlendirmeler yaptığını yazdı.

İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan protestolar sürerken ABD Başkanı Donald Trump, İran halkının bağımsızlık arayışına dikkat çekerek bu konuda destek vermeye hazır olduklarını söyledi. ABD basını ise Washington yönetiminin olası bir İran müdahalesine ilişkin ön değerlendirmeler yaptığını yazdı.

MUHABİR: AA

İran’da 28 Aralık 2025’te yerel para biriminin döviz karşısında hızla değer kaybetmesi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle Tahran Büyük Çarşı’da başlayan protestolar, ülke genelinde devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki gösterilere ilişkin bir kez daha açıklamada bulundu. Trump, “İran bağımsızlığı hiç olmadığı kadar arıyor. Bu konuda yardım etmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Trump, daha önce yaptığı açıklamalarda da İran’daki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, İranlı yetkililere sert mesajlar vermiş, “Ateş açmasanız iyi olur, çünkü biz de ateş etmeye başlarız.” sözleriyle dikkat çekmişti.

ABD basınından çarpıcı iddia

Öte yandan Wall Street Journal (WSJ), ABD yönetiminin İran’a yönelik olası bir askeri müdahaleye ilişkin ön görüşmeler yaptığı iddiasını gündeme getirdi. Haberde, ismi açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırılarak, Trump yönetiminin olası bir saldırı durumunda nasıl bir yol izleneceği ve hangi noktaların hedef alınabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunduğu aktarıldı.

Kaynaklardan biri, İran’daki çok sayıda askeri hedefe yönelik geniş çaplı hava saldırısının masadaki seçeneklerden biri olduğunu ileri sürerken, başka bir yetkili ise bu görüşmelerin rutin planlamanın parçası olduğunu ve şu aşamada herhangi bir askeri sevkiyatın yapılmadığını savundu.

Trump, son değerlendirmesinde de İran’daki süreci işaret ederek, “İran, belki de daha önce hiç olmadığı kadar özgürlüğe bakıyor.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...