Türkgün | Dünya | Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten BM'de Türkiye'ye yönelik dikkat çeken sözler

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten BM'de Türkiye'ye yönelik dikkat çeken sözler

Miçotakis, BM Genel Kurulu'nda Türkiye-Yunanistan ilişkilerine değinerek "Coğrafyayı değiştiremeyiz, yan yana yaşamak bizim kaderimiz." dedi.

Miçotakis, BM Genel Kurulu'nda Türkiye-Yunanistan ilişkilerine değinerek "Coğrafyayı değiştiremeyiz, yan yana yaşamak bizim kaderimiz." dedi.

KAYNAK: AA

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulunarak, iki ülkenin coğrafi konumu nedeniyle yan yana yaşamaya devam edeceğini söyledi. Miçotakis, "Coğrafyayı değiştiremeyiz, yan yana yaşamak bizim kaderimiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye-Yunanistan ilişkileri değerlendirmesi

Türkiye-Yunanistan ilişkilerine de değinen Miçotakis, son üç yılda ilişkilerin geliştirilmesi, güvenin tesis edilmesi ve diyalog kanallarının açık tutulması için çaba gösterdiklerini belirtti. Miçotakis, "Son üç yıldır ilişkilerimizin iyileşmesi, güven inşa edilmesi ve diyalog kanallarının açık tutulması için sürekli çaba sarf ediyoruz ki istenmeyen krizlere yol açabilecek olası bir gerginlik engellenebilsin." dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin tarihin ağırlığını taşıyan hassas bir niteliğe sahip olduğunu ifade eden Miçotakis, bölgesel ve küresel gelişmeler dikkate alındığında iki ülkenin nasıl ilerleyeceğine ilişkin ortak bir anlayışa acilen ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Bu anlayışın uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı temelinde olması gerektiğini belirten Miçotakis, "Birçok kez söylediğim gibi, coğrafyayı değiştiremeyiz, yan yana yaşamak bizim kaderimiz." ifadelerini kullandı.

Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki tek anlaşmazlığın Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve kıta sahanlığının belirlenmesi olduğunu ileri sürdü. BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin de bu sorunların çözümü için tek kurumsal çerçeve olduğunu savundu.

Kıbrıs ve bölgesel gelişmelere ilişkin açıklama

Kıbrıs meselesine de değinen Miçotakis, konunun BM'nin kendi kararlarını uygulama kabiliyetini göstermesi açısından bir "turnusol kağıdı" olduğunu ileri sürdü. Yunanistan Başbakanı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs konusunda müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik çalışmalarını desteklediklerini ifade etti.

Dünyadaki çatışmalara dikkat çekti

Dünyanın tehlikeli bir dönemden geçtiğini belirten Miçotakis, çatışma ve gerilimlerin arttığı süreçte BM'nin çok taraflılığa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu söyledi. BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin sorunların barışçıl yollarla çözülmesine yönelik hukuki bir çerçeve sunduğuna işaret eden Miçotakis, stratejik deniz yollarındaki gelişmelere dikkati çekti.

Miçotakis, "Hürmüz Boğazı ve Kızıldeniz'den Hint-Pasifik Okyanusu'na kadar stratejik deniz yolları gitgide daha çok jeopolitik çatışma alanlarına dönüşüyor. Ticari gemiler hedef alınıyor, hayati öneme sahip ticari yollar baskı aracı olarak kullanılıyor. Bunun tedarik zincirlerine, enerji piyasasına ve ve gıda güvenliğine küresel düzeyde ciddi sonuçları oluyor." dedi.

Yunan Başbakan, deniz ticaretinin korunmasının herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Miçotakis'Ten Filistin ve Gazze mesajı

Geçen yıl Gazze için kabul edilen barış planının uygulanması gerektiğini belirten Miçotakis, Gazze'nin yeniden inşa sürecinin Filistinlilerin kendi geleceklerini kendi ellerine alması temelinde ilerlemesi gerektiğini kaydetti. Yunanistan'ın İsrail ile stratejik ortaklık içinde olduğunu hatırlatan Miçotakis, Batı Şeria'daki gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Miçotakis, "Batı Şeria'daki gelişmeler derin bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Uluslararası hukuka göre hukuk dışı olan ve gelecekteki bir Filistin devletinin varlığını tehlikeye atan faaliyetlere izin verilemez." diye konuştu. Lübnan'da kalıcı barış için fırsat bulunduğunu belirten Miçotakis, Yunanistan'ın egemen ve birleşik bir Lübnan'ı desteklediğini söyledi.

Miçotakis, konuşmasında yapay zeka konusuna da değindi. Yapay zekanın sağladığı faydalara rağmen bu alanda düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Yapay zeka şirketlerinin insani değerlere, şeffaflığa ve güvenlik şartlarına uyması temelinde faaliyet izni alması gerektiğini ifade eden Miçotakis, gerekli düzenlemeler yapılana kadar yapay zeka modellerinin geliştirilmesine gönüllü olarak geçici ara verilmesine yönelik fikirleri de desteklediğini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...