Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın sona erdirilmesine yönelik barış planı çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “20 maddelik bir plan var. Muhtemelen mükemmel değil, ama bir plan mevcut” dedi.
“Ukrayna Diplomatik Hizmet Günü” dolayısıyla başkent Kiev’de Dışişleri Bakanlığında düzenlenen etkinlikte konuşan Zelenski, Ukraynalı diplomatlara teşekkür ederek, ülkesinin bugün geniş bir küresel destek gördüğünü ifade etti. Zelenski, “Ukrayna, kendi uzun tarihi boyunca ilk kez neredeyse tüm dünyayı birleştirmeyi başardı” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’nin savaşı sona erdirmeye yönelik hazırladığı barış planı üzerinde görüşmelerin devam ettiğini aktaran Zelenski, “Bu savaşı bitirmek için verimli ve anlamlı bir müzakere sürecinde olmamız çok önemli. Bu süreç, her şeyden önce stratejik ortağımız ABD ile yürütülen görüşmelerdir” diye konuştu.
Cephede son durum
Etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zelenski, cephe hattındaki gelişmelere de değindi. Ukrayna ordusunun mevzilerini koruduğunu belirten Zelenski, Donetsk bölgesindeki Pokrovsk kentinde çatışmaların sürdüğünü ve bölgede yaklaşık 1100 Rus askerinin bulunduğunu söyledi.
Harkiv bölgesine bağlı Kupyansk kentinde karşı saldırıların devam ettiğini ifade eden Zelenski, “Bugün Kupyansk’ı kontrol ediyoruz” dedi.
Sumi bölgesinde esirler
Zelenski, Rus ordusunun Sumi bölgesinde Rusya sınırına yakın Grobovske köyünde sivilleri zorla kaçırdığını öne sürdü. Aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 52 Ukrayna vatandaşının kaçırıldığını aktaran Zelenski, bölgede 13 Ukraynalı askerin de esir alındığını açıkladı.
Askerlerin sivillere zarar vermemek için çatışmaya girmediğini vurgulayan Zelenski, Ukrayna güçlerinin bu nedenle ağır silah kullanmadığını belirtti.
Barış görüşmeleri sürüyor
Zelenski, son üç gündür ABD’de Ukrayna heyetinin de katıldığı barış görüşmelerinin yapıldığını hatırlatarak, heyetin ülkeye dönüşünün ardından planın ayrıntılarının netleşeceğini söyledi. ABD heyetinin ise şimdilik Rus temsilcilerle temaslarını sürdürdüğünü ifade etti.
Öte yandan Zelenski, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha’nın görevden alınacağına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını da sözlerine ekledi.