NASA geçtiğimiz günlerde çapı 250 ile 570 metre olduğu düşünülen bir göktaşının tespit edildiğini ve uzayda hızla yol aldığını açıklamıştı. Halk arasında tedirginliğe neden olan göktaşı 6 Haziran tarihinde dünyaya en yakın konumunda olacak ancak bilim insanlarına göre meteorun dünyaya düşmesi veya çarpması gibi bir durum söz konusu değil…

DÜNYAYA GÖKTAŞI MI ÇARPACAK?

Son dönemlerde yaptığı açıklamalarla gündem olan NASA, 2002 NN4 kodunu verdikleri 163348 numaralı göktaşının 6 Haziran 2020’de dünyaya en yakın konumdan geçiş yapacağını açıkladı. Çapının 250 ile 570 metre olduğu tahmin edilen göktaşının dünyaya çarpma riski yok. Bu nedenle Türkiye'den de görülmeyecek.

Göktaşı ile ilgili bilgiler şöyle;

163348 (2002 NN4) ismindeki göktaşı, 6 Haziran 2020 tarihinde Türkiye saatiyle 6.20’de dünya ile en yakın konuma gelecek. Ancak bu nokta ayın yörüngesinin 13 katı kadar bir mesafede olduğundan dolayı bilim insanları 11.1 km/sn hızla ilerleyen göktaşının dünya ile çarpışabileceğini düşünmüyor.

Bununla beraber göktaşı, yörüngesi dünyanın yörüngesiyle kesiştiği için potansiyel olarak tehlikeli kabul görülüyor.

2002 yılında keşfedilen 163348 (2002 NN4) göktaşının güneş etrafındaki bir tur atması neredeyse 300 dünya günü sürüyor.

Dünyada dinozor neslinin tükenmesine sebep olduğu öne sürülen ve Chicxulub Kraterini oluşturan göktaşı çarpışmasında, bu göktaşının 10 kilometrelik bir çapa sahip olduğu düşünülmekte.

ScienceDaily’te yer alan habere göre; İngiltere'de Imperial College London'da görevli bilim adamları, Chicxulub Krateri'nin oluşmasına sebep olan çarpmanın, jeofizik veriyle birleştirilen 3 boyutlu simülasyon modellerini geliştirdiğini duyurdu.

Çarpma anından Chicxulub Krateri'nin yaratılmasına dek tüm olayın tekrardan canlandırıldığı simülasyonlarda, asteroitin, atmosferde iklim değişikliğine neden olan gazların miktarını azamiye çıkartacak şekilde dünyaya 60 derece açıyla çarptığı ortaya çıktı.

Bu açıyla çarpmanın, milyarlarca ton sülfürün serbest kalarak güneşi kapatmasına, atmosferin 66 milyon sene evvel dinozorların ve dünya üzerindeki yaşamın yüzde 75'inin yok olmasına neden olacak şekilde soğumasına sebep olabileceği belirtildi.

Dinozorlar için en kötü senaryonun tam tamına gerçekleşmiş olduğunu savunan araştırma ekibinin lideri Profesör Gareth Collins, Asteroit çarpmasının, atmosfere inanılmaz miktarda iklim değişiklikliğine sebep olan gazları saldığını, dinozorların yok olmasıyla sonuçlanan olaylar zincirini başlatmış olduğunu öne sürdü.

Collins, bunun büyük ihtimalle en ölümcül açılardan biriyle çarpması gerçeğiyle daha da kötüleşebileceği değerlendirmesinde bulundu.


Söz konusu çalışmanın detayları "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.

 

Editör: Haber Merkezi