ABD Savunma Bakanlığı'nın doğruladığı bilgilere göre ABD ordusu, 500 km'den daha uzun menzile sahip olan seyir füzelerini test etti. Test edilen füzeler, 1 Ağustos tarihinde resmen sonra eren Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı INF anlaşmasında yasaklanmış durumdaydı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada dün (18 Ağustos) Kaliforniya San Nicolas adasında yapılan ''Konvansiyonel karadan atılan güdümlü füze'' testinin, 500 km'den fazla yol katettiği ve denemenin başarılı geçtiği duyuruldu.

ABD yönetimi, Rusya'nın INF'yi ihlal ettiği gerekçesiyle 6 ay önce anlaşmadan çekileceğini duyurmuştu. Daha sonra da ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Ağustos'ta ABD'nin INF Anlaşması'ndan resmen çekildiğini açıklamıştı.

INF, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu. Söz konusu anlaşma, imzalandığı dönemde ‘Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı’ olarak nitelendirilmişti.

INF, Rusya ile ABD’nin nükleer silahlarını sınırlandırmalarını içeren iki önemli anlaşmadan birisiydi. INF’nin yenilenmeyip geçerliliğini kaybetmesi sonrası yürürlükte kalan tek anlaşma, Yeni START.

Ancak her iki tarafın da konuşlu durumdaki nükleer savaş başlıklarının sayısını Soğuk Savaş dönemindekinin aşağısında tutmalarını öngören Yeni START anlaşmasının geçerlilik süresi de 2021’de dolacak.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, orta ve kısa menzilli füzelerin geliştirilmesi ile ilgili mali kaynakların Washington’un INF’den çekilmesinden 1 yıl önce Amerikan bütçesinde ayrıldığını söylemişti:

"Aslında 8 ay önce, yani bu karar alınmadan neredeyse 1 yıl önce ABD bütçesinde bu füzelerin geliştirilmesi için onay verilen, ayrılan ve gönderilen mali kaynakların olduğu ortaya çıktı".

 

Editör: Haber Merkezi