Ana vatanı Çin olan dut, içerdiği vitaminler nedeniyle hem hastalıklara karşı korunma sağlarken hem de bozulan sağılığın kazanılmasına rol oynuyor. Kendisi küçük ama marifetleri büyük olan dutun faydaları arasında erken yaşlanmayı önlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve göz sağlığını korumak gibi önemli konular bulunuyor…

DUTUN FAYDALARI

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Dut, vücudu kanserojenlere ve zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan en güçlü ve en önemli anti oksidanlardan biri olan C vitamini açıcından oldukça zengindir. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık sistemi için kahvaltı sofralarında 1 çay bardağı kadar duta yer vermek uzmanlar tarafından önerilmektedir.

KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Uzmanlar, posalı besinlerin bağırsak hareketlerini düzenleyerek, sindirilen besinlerin çok uzun süre bağırsakta kalmasını ve zararlı bileşenlerin geri emilmesini engellediğini nu nedenle de posalu besinlerin tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Dut da içerdiği bol posa (lif) sayesinde kötü kolestrolü düşürmeye ve damar sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanları dutun içinde bulunan zeaksantinin, özellikle gözün retina kısmında oluşabilecek oksidatif strese karşı koruyucu olmakla birlikte, katarakt gibi hastalıklara karşı da koruyucu olduğunun altını çiziyor.

KANSIZLIĞI ÖNLÜYOR

Dut içeriğinde bulunan çok miktarda demir sayesinde, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu çoğalıyor. Kırmızı kan hücreleri ise doku ve organların oksijenlenmesini artırarak, metabolizmanın hızlanmasını yardımcı oluyor. Bununla birlikte,  bu işlevi sayesinde kansızlık ve demir eksikliğinin de önlenmesine destek oluyor.

KANSERE KARŞI KORUYOR

İçerdiği C vitamini, A vitamini ve antioksidanlar ile dut tam olarak kanser savar meyveler arasında bulunuyor. Antioksidanlar; hücrelere zarar veren ve kanserli hücre oluşumuna yol açabilecek zararlı bileşenlerin temizlenmesinde ana savunma hattını oluşturuyor. Dutlarda bulunan çeşitli antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest radikalleri engelleyerek vücudu kansere karşı koruyor.

KAN BASINCINI DÜZENLİYOR

Dut içindeki resveratrol ile kan damarlarındaki belli mekanizmaların işleyişine doğrudan etkide bulunuyor. Resveratrol, kan damarlarında daralmayı önleyen nitrik oksit salınımını sağlayarak, kan basıncının düşürülmesini yarıyor ve kalp krizi, inme gibi hastalıkların oluşumunu engelliyor.

ENFEKSİYONLARLA SAVAŞIYOR

Yapılan araştırmalar, sonunda dutun yapraklarının da faydalı olduğunu ortaya çıkardı. Dut yaprağı çayı vücudun ağrılara ve kronik hastalıklara karşı direncini artırıyor, enfeksiyonlara karşı koruyor ve bunlardan kaynaklanan ağrıları azaltıyor. Ancak tansiyon hastaları veya devamlı ilaç kullanan kişilerin dut yaprağı çayı içmeden önce mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor.

ERKEN YAŞLANMAYI ÖNLÜYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanları ciltte leke ve kırışıklığı azaltan ve saçları sağlıklı tutan dutun, içerdiği zengin bileşenler ve A vitamini sayesinde cilt sağlığını koruduğunu, erken yaşlanmayı önlediğini söylüyor.

Editör: Haber Merkezi