Geçen hafta yaşanan aşırı yağış nedeniyle meydana gelen su baskınları ve toprak kaymalarının ardından Düzce'nin Cumayeri, Gölyaka ve Akçakoca ilçelerinde, yaşamın tekrar düzenin girmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

İl Özel İdaresi, AFAD, jandarma, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman il müdürlükleri, önceki hafta çarşamba akşamı ve perşembe gecesi etkili olan sağanak sonucu sel ve heyelan yaşanan bölgede çalışmalarına devam ediyor.

Afetlerin yaşandığı yerlerde DSİ'ye ait makineler ve Düzce, Ankara, İstanbul, Bursa, Sakarya ve diğer illerden getirilen iş makineleri, zarar gören ev ve iş yerlerine ile dere yataklarının düzeltilmesine yönelik çalışmalar tüm yoğunluğuyla devam ediyor.

Rafting tesisi işletmecisi ve Esentepe köyü muhtarı Davut Pirdal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada sel felaketinin yaşandığı anlarda müşterileri ve arkadaşlarıyla tesiste mahsur kaldıklarını anlattı.

Rafting tesisinin tamamının suya gömüldüğünü ve hayvanlarının da sel sularında telef olduğunu aktaran Pirdal, 12 kişi yaklaşık 8 saat çatıda helikopter beklediklerini, kurtulma işleminin ise saatlerine kadar sürdüğünü anlattı. Bulundukları yerin hep sular altında kaldığını zararın göründüğünü ve fazla bir şey söylemeye gerek kalmadığını anlattı.

Aynı zamanda Esentepe köyünün de muhtarı olan Davut Pirdal, köy yollarında iyileştirme ve yapım çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti ve köyün tüm yollarını açtıklarını ve devletin de destek sağladığını söyledi. Bununla birlikte Pirdal, 17 büyükbaş hayvanının telef olduğunu ve tesisinin de tamamen kullanılamaz hale geldiğini anlattı. Rafting malzemelerinin tümünün sel sularıyla birlikte gittiğini ve yavaş yavaş toparlanmaya çalıştığını söyleyen Pirdal, kendi başına bir şeyler yapmaya çalıştığını söyledi.

Geçen hafta Çarşamba ve Perşembe akşamı etkili olan kuvvetli yağışın ardından Gölyaka, Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde Melen Çayı'nın taşması sebebiyle birçok yerde heyelan ve sel meydana gelmişti. İl Özel İdaresi, AFAD, 112 Acil Servis, itfaiye ve jandarma ekipleri bölgeye yönlendirilmiş, köylerde mahsur kalan 227 kişi helikopter desteğiyle kurtarılmış ve 4’ü çocuk olmak üzere 7 kişi hakkında kayıp ihbarında bulunulmuştu.

Bölgede yürütülen çalışmalarda, 19 Temmuz'da Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım ile Uğurlu köyleri arasındaki dere yatağında kayıp olarak aranan Fatma Töngel'in, 21 Temmuz'da Uğurlu köyünün 200 metre yakınındaki bataklık bölgede Cengiz Töngel'in, 22 Temmuz'da Uğurlu köyünde ikizlerden Sanem Kaplan'ın, 23 Temmuz'da da anne Nilgün ile 9 yaşındaki kızı Funda Kaplan'ın cesedi bulunmuştu.

Bölgede, kayıp iki çocuğu arama çalışmalarına devam ediliyor.

 

Editör: Haber Merkezi