Domates haşatının başlamasının ardından, Türkiye'nin kurutulmuş domates ihracatında lider konumda bulunan Ege Bölgesi'nde hasat edilen domatesler kurutulmak üzere güneşe serildi.

Nisan ayında ekilen domatesler, Ege ovalarında temmuz ayında toplanmaya başlanılıyor.

Domatesler, üreticiler ve mevsimlik işçiler tarafından toplanarak, traktörlerle kurutma alanına götürülüyor. Burada ikiye kesilerek isteğe göre tuzlanan ve kükürtlenen domatesler, kurutulmak üzere beyaz örtüler üzerine serilerek bir hafta kadar güneş altında bekliyor.

Kurumuş domatesler paketlenmelerinin ardından özellikle büyük rağbet gördüğü Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Kurutulmuş domatesler, pizza, makarna ve salatalarda kullanılırken, ABD ve Avrupa’nın kahvaltı masalarında yerini buluyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye geçen yıl 85 ülkeye kuru domates ihracatı yaptı. Bu ihracatın geliri ise 88 milyon doları buldu.

En fazla kuru domates ihracatı yapılan ülkeler arasında 19 milyon 500 bin dolarla ilk sırada İngiltere bulunurken, ikinci sırada 13 milyon 344 bin dolarla İtalya yer alıyor. Üçüncü sırada ise Almanya var. Buradan elde edilen kuru domates ihracat geliri ise, 9 milyon 472 bin dolar.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada, geçen yıl hastalık nedeniyle istedikleri verime ulaşamadıklarını söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, bu yıl için ise, hastalık bakımından çok ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını aktardı.

Uçak, geçen yıl domateslerdeki hastalık nedeniyle hem kuru domateste hem de salçada büyük sıkıntı yaşadıklarını ancak bu yıl güzel bir sezon beklediklerini belirtti. Salça açısından beklentilerinin karşılanacağını tahmin ettiklerini kuru domateste ise ihracat gelirinin 100 milyon dolara ulaşacağını öngördüklerini aktardı.

Tanıtım çalışmalarıyla özellikle Uzak Doğu pazarına ihracatın gelişebileceğini belirten Uçak, ülkenin kuru domates ihracatının yüzde 95’inin Ege Bölgesi tarafından karşılandığının da altını çizdi.

Torbalı ilçesi ihracatlık kuru domates üretim merkezi olarak tanınırken, bölgede hasat sezonu sebebiyle hareketli günler yaşanıyor.

İlçenin kırmızıya büründüğünü söyleyen Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, kuru domates ihracatının ilçe ekonomisi için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu ve kurutulmuş domates ihracatıyla hem ürünlerini hem güneş enerjilerini ihraç etmiş olduklarını aktardı.

Olgun, son senelerde ihracatla birlikte iç pazarın da genişlediğine ve bu durumun istihdama da katkısının altını çizdi. Domateslerin yetiştirilip toplanması, kurutulması ve paketlenmesi sürecinde pek çok vatandaşın istihdam edildiğini belirtti.

Domateslerin kurutulma sürecinde çalışanlardan biri olan Hatice Başak da güneşin altında çalışmak zor olsa da ekmeğini bu işten kazandıklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi