Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencilerine yönelik “15 Temmuz Demokrasi, Milli İrade ve Temel İnsan Hakları” temalı panel düzenliyor. Türkiye genelinden öğrencilerin katılımına açık olacak etkinlikle, gençlerin demokratik bilinç ve insan hakları konularında farkındalık kazanması hedefleniyor.
Türkiye genelinden katılım sağlanacak
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre panel; Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve 15 Temmuz Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilecek. Programın organizasyonu, Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki BTSO Ali Osman Sönmez Sosyal Bilimler Lisesi tarafından yürütülecek.
Akademik çalışmalarla sürece dahil olacaklar
Panel kapsamında öğrenciler; Türkiye’nin demokratik gelişim süreci, 15 Temmuz’un anlamı ve önemi, demokrasi kültürü ile temel hak ve özgürlükler gibi konularda akademik bildiriler hazırlayacak. Bu süreçte öğrencilerin araştırma, eleştirel düşünme ve ifade becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
En başarılı 30 öğrenci seçilecek
Başvuru, ön değerlendirme ve sunum aşamalarının ardından en başarılı 30 bildiri belirlenecek. Seçilen öğrenciler Bursa’da düzenlenecek panele davet edilecek. Ayrıca panel sonunda seçilen bildirilerin kitaplaştırılarak yayımlanması planlanıyor.
Başvurular 13 Nisan’a kadar
Panele başvurular 13 Nisan’a kadar devam edecek. Etkinlik ise 28 Nisan’da gerçekleştirilecek. Sürecin sonunda katılımcı öğrenciler için Demokrasi ve Özgürlükler Adası gezisi düzenlenecek.
Gönüllülük esasına dayalı ve ücretsiz olarak yürütülecek programın, öğrencilerin akademik gelişimine katkı sağlaması ve demokratik değerler konusunda bilinç düzeylerini artırması hedefleniyor.