Egzama nedir?

Egzama, cilt lekelerinin iltihaplandığı, kaşıntılı, kırmızı, çatlak ve pürüzlü hale geldiği bir durumdur. Kabarcıklar bazen oluşabilir. Atopik dermatit olarak adlandırılan hastalık “Egzama” yı tarif etmek için kullanılan en yaygın egzama türüdür. "Atopik dermatit, astım ve saman nezlesi de dahil olmak üzere bağışıklık sistemini içeren bir hastalık grubunu belirtir. Dermatit, cildin iltihabıdır.

Bazı yiyecekler fındık ve süt ürünleri gibi semptomları tetikleyebilir. Semptomlar, egzamalı kişinin yaşına göre değişir, ancak genellikle pullu, kaşıntılı cilt yamaları içerir. Egzama ayrıca duman ve polen gibi dış çevreden gelen etkenlerle tetiklenebilir. Ancak, egzama tedavi edilebilir bir durum değildir. Tedavi hasarlı cildi iyileştirmeye ve semptomları hafifletmeye odaklanır. Egzamanın tam bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak semptomlar yönetilebilir. Egzama bulaşıcı bir durum değildir.

Egzama belirtileri

Egzama kuru ve kaşıntılı kızarıklıklara neden olabilir.

Atopik dermatitin semptomları, kişinin yaşına bağlı olarak değişebilir.

Atopik dermatit genellikle bebeklerde görülür, ciltte kuru ve pul pul görüntü vardır. Bu yamalar sıklıkla yoğun kaşıntılıdır.

Çoğu insan 5 yaşından önce atopik dermatit yaşar. Çocukluk çağında bu durumu yaşayanların yarısı erişkin olduklarında da semptomları göstermeye devam eder. Ancak, bu belirtiler genellikle çocukların yaşadıklarından farklıdır.

Hastalığı olan kişiler genellikle semptomlarının alevlendiği ya da kötüleştiği zaman periyodlarını yaşar ve ardından bu semptomların iyileşeceği bir periyot içine girer.

2 yaşın altındaki bebeklerde semptomlar

Döküntüler genellikle kafa derisinde ve yanaklarda görülür. Genellikle sıvı sızıntısından önce kabarcıklaşır. Döküntüler aşırı kaşıntıya neden olabilir. Bu uyumayı engelleyebilir. Sürekli sürtünme ve çizilme cilt enfeksiyonlarına yol açabilir.

2 yaş-ergenlik arası çocuklarda belirtiler

Döküntüler genellikle dirsek veya diz kırışıklıklarının arkasında görülür. Ayrıca boyun, bilekler, ayak bilekleri ve kalça ile bacaklar arasındaki kırışıklarda da yaygındır.

Zamanla, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Döküntüler engebeli olabilir.

  • Döküntüler renkli olabilir veya koyulaşabilir.

  • Döküntüler, likenifikasyon olarak bilinen bir işlemde kalınlaşabilir. Döküntüler daha sonra düğüm ve kalıcı bir kaşıntı geliştirebilir.

Yetişkinlerde belirtiler

Döküntüler genellikle dirsek ve diz kırışıklıklarında veya ense bölgesinde görülür.

  • Döküntüler vücudun çoğunu kaplar.

  • Döküntüler özellikle boyun, yüz ve göz çevresinde belirgin olabilir.

  • Döküntüler çok kuru ciltlere neden olabilir.

  • Döküntülerde kalıcı olarak kaşıntılı olabilir.

  • Yetişkinlerde döküntüler, çocuklarda meydana gelenlerden daha fazla pullu olabilir.

  • Döküntüler cilt enfeksiyonlarına yol açabilir.

Çocukken atopik dermatit gelişen, ancak daha fazla sorun yaşamayan yetişkinler hala kuru veya kolayca tahriş olmuş cilde, el egzemasına ve göz problemlerine sahip olabilir.

Atopik dermatitten etkilenen cildin görünümü, bir kişinin ne kadar çizik gösterdiğine ve cildin enfekte olup olmadığına bağlı olacaktır. Kaşınma ve sürtünme cildi fazlasıyla etkiler, iltihabı arttırır ve kaşıntıyı daha da kötüleştirir.

Editör: Haber Merkezi