Avrupa borsaları, yatırımcıların merkez bankalarının para politikası kararlarını ve küresel gelişmeleri değerlendirmesiyle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı.
Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,37 artışla 587,5 puana yükseldi. Endeksin gün içinde 588,07 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması dikkati çekti.
Sektörel bazda bankacılık hisseleri ortalama yüzde 0,53 değer kazanırken, savunma sanayi şirketlerinin hisseleri yüzde 1,46 yükseldi. Otomotiv ve yedek parça endeksi yüzde 0,35, petrol ve gaz şirketlerinin hisseleri ise yüzde 0,91 artış kaydetti.
Ülke endekslerinde İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 artışla 9.897,42 puana çıktı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,01 yükselerek 8.151,38 puana, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,47 artışla 44.757,55 puana ulaştı. Almanya’da DAX 40 endeksi ise yüzde 0,37 değer kazanarak 24.288,4 puandan kapandı.
Avro/dolar paritesi TSİ 20.22 itibarıyla yüzde 0,03 düşüşle 1,172 seviyesinden işlem gördü.
Faiz kararları ve jeopolitik gelişmeler izleniyor
Avrupa piyasalarında yatırımcıların odağında merkez bankalarının yılın son faiz kararları yer aldı. İngiltere Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz indirimi dışında, Avrupa Merkez Bankası, Norges Bankası ve İsveç Merkez Bankası (Riksbank) politika faizlerini sabit tuttu.
Öte yandan Fransa’daki bütçe görüşmeleri ve Rusya-Ukrayna arasında yürütülen barış müzakerelerine ilişkin gelişmeler de piyasalar tarafından yakından takip edildi. Fransa’da parlamenterler, 2026 bütçesine ilişkin Karma Komisyon’da uzlaşma sağlayamadı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ve ABD’li müzakerecilerin olası bir barış planını görüşmek üzere hafta sonu bir araya geleceğini duyurdu.
Makroekonomik verilerde ise Almanya’da tüketici güveninin beklenenden daha fazla gerilemesi dikkat çekti. Aralıkta eksi 23,4 puan olan Tüketici Güven Endeksi, ocak ayı için 3,5 puan düşüşle eksi 26,9’a indi ve Nisan 2024’ten bu yana en düşük seviyesini gördü.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) da 2026 yılı için büyüme tahminini aşağı yönlü revize ederken, enflasyon beklentisini yükseltti. Banka, takvim etkisinden arındırılmış GSYH büyüme tahminini yüzde 0,7’den yüzde 0,6’ya düşürdü.