Türkgün | Ekonomi | Bakan Kacır New York’ta açıkladı: 44 ülke hala en az gelişmiş ülke kategorisinde

Bakan Kacır New York’ta açıkladı: 44 ülke hala en az gelişmiş ülke kategorisinde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, New York’ta düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Yeşil Sanayileşmenin Kolaylaştırılması (LDC-GIF) Mekanizması Üst Düzey Diyaloğu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, dünyada 44 ülkenin hala en az gelişmiş ülke kategorisinde bulunduğunu belirtti. Kacır, Türkiye’nin COP31 kapsamında en az gelişmiş ülkelerin yeşil sanayileşme süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik önemli bir inisiyatif ortaya koyacağını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, New York’ta düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Yeşil Sanayileşmenin Kolaylaştırılması (LDC-GIF) Mekanizması Üst Düzey Diyaloğu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, dünyada 44 ülkenin hala en az gelişmiş ülke kategorisinde bulunduğunu belirtti. Kacır, Türkiye’nin COP31 kapsamında en az gelişmiş ülkelerin yeşil sanayileşme süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik önemli bir inisiyatif ortaya koyacağını söyledi.

KAYNAK: İHA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu kapsamında bulunduğu New York’ta, En Az Gelişmiş Ülkeler Yeşil Sanayileşmenin Kolaylaştırılması (LDC-GIF) Mekanizması Üst Düzey Diyaloğu toplantısına ev sahipliği yaptı. BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kacır, en az gelişmiş ülkelerin sanayileşme, teknoloji geliştirme ve kullanımı adımlarının hızlandırılması ile yeşil sanayileşme perspektifinin öncelikli olarak ele alınacağını belirtti.

Kacır, LDC-GIF toplantısına ev sahipliği yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, BM 81. Genel Kurulu kapsamında bulunduğu New York’ta, En Az Gelişmiş Ülkeler Yeşil Sanayileşmenin Kolaylaştırılması (LDC-GIF) Mekanizması Üst Düzey Diyaloğu toplantısına ev sahipliği yaptı.

BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin BM FAO Genel Direktörü Adayı Mehmet Mehdi Eker, Sıfır Atık Başkanı Samed Ağırbaş’ın yanı sıra farklı ülkelerden katılımcılar, uluslararası kuruluşların yöneticileri ve uluslararası finans kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ndeyiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak COP31 Zirvesi kapsamında hayata geçirmeyi hedeflediğimiz en az gelişmiş ülkeler için yeşil sanayileşme mekanizmasının toplantısını icra ettik. Burada farklı ülkelerden katılımcılar, uluslararası kurum yöneticileri ve uluslararası finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldik.”

“Bugün dünyada 44 ülke hala en az gelişmiş ülke kategorisinde”

“En az gelişmiş ülke” tanımlamasının 55 yıl önce yapıldığını aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu kategorinin oluşturulduğu dönemde 25 ülkenin söz konusu grupta yer aldığını belirtti.

Kacır, geçen 55 yıllık süreçte bu ülkelerden yalnızca 8’inin gelişme hızını yükselterek en az gelişmiş ülke kategorisinin üzerine çıkmayı başardığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Fakat bugün dünyada 44 ülke hala en az gelişmiş ülke kategorisinde. Bu 44 ülkenin toplam nüfusu 1,2 milyar. Yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 14'ünü 44 en az gelişmiş ülke temsil etmekte. Fakat dünya ekonomisinde bu 44 ülkenin aldığı pay sadece yüzde 1 seviyesinde.”

“Yeşil sanayileşme perspektifi öncelikli olarak ele alınacak”

Yeşil sanayileşmeye vurgu yapan Bakan Kacır, Türkiye’nin önümüzdeki aylarda Antalya’da ev sahipliği yapacağı COP31 Zirvesi kapsamında en az gelişmiş ülkelerin kalkınma yolculuklarına yönelik önemli bir inisiyatif ortaya koyacağını belirtti.

Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Dünya nüfusunda yüzde 14'lük bir paya sahipken dünya ekonomisinde sadece yüzde 1'lik bir payı olan 44 en az gelişmiş ülkeden söz ediyoruz. İşte Türkiye olarak önümüzdeki aylarda Antalya'da ev sahipliği yapacağımız COP31 Zirvesi kapsamında ortaya koyacağımız önemli inisiyatiflerden birinin de en az gelişmiş ülkelerin kalkınma yolculuklarında sanayileşme, teknoloji geliştirme ve kullanımı adımlarının hızlanması ve bu süreçte yeşil sanayileşme perspektifinin öncelikli olarak ele alınması olacak.”

BM Teknoloji Bankası ile iş birliği

Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası ile iş birliği hakkında da konuşan Kacır, Türkiye’nin ev sahipliği yapmakta olduğu BM Teknoloji Bankası ile iş birliği halinde bu sürece öncülük etmeye çalışacaklarını belirtti.

Kacır, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'nin ev sahipliği yapmakta olduğu Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası ile iş birliği halinde bu sürece öncülük etmeye ve saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın her fırsatta vurguladığı gibi daha adil bir dünya mümkün iddiasına ve idealine sahip çıkmaya yönelik adımlar atmaya gayret edeceğiz.”

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...