Türkgün | Ekonomi | Bakan Şimşek: 'Büyümenin kademeli olarak artmasını bekliyoruz'

Bakan Şimşek: 'Büyümenin kademeli olarak artmasını bekliyoruz'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2026 yılı ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme verilerini değerlendirdi. Şimşek, dezenflasyon sürecindeki ilerleme ve daha destekleyici küresel koşullar sayesinde önümüzdeki dönemde büyümenin kademeli olarak artmasını beklediklerini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2026 yılı ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme verilerini değerlendirdi. Şimşek, dezenflasyon sürecindeki ilerleme ve daha destekleyici küresel koşullar sayesinde önümüzdeki dönemde büyümenin kademeli olarak artmasını beklediklerini ifade etti.

KAYNAK: TÜRKGÜN

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2026 yılı ikinci çeyrek büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Şimşek, jeopolitik gerilimlerin öne çıktığı yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin zorlu küresel koşullara rağmen çeyreklik yüzde 1,1, yıllık yüzde 2,3 büyüdüğünü belirtti. Yıllıklandırılmış milli gelirin ise 1,7 trilyon doları aştığını kaydetti.

Sanayi yüzde 2,4, tarım yüzde 13,3 büyüdü

Teknoloji yoğun sektörlerdeki olumlu görünümün desteğiyle sanayi katma değerinin yıllık bazda yüzde 2,4 arttığını belirten Şimşek, tarım sektörünün ise yüzde 13,3'lük güçlü büyümesini sürdürdüğünü ifade etti.

Özel tüketimin yüzde 3,5, yatırımların ise yüzde 0,6 büyüdüğünü aktaran Şimşek, net dış talebin de büyümeye pozitif katkı verdiğini belirterek, ikinci çeyrekte iç ve dış talebin desteğiyle dengeli bir büyüme gerçekleştiğini vurguladı.

Cari açık 38,9 milyar dolar oldu

Jeopolitik gelişmelerin ticaret ortakları üzerindeki etkileri ve başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Şimşek, yıllıklandırılmış cari açığın ikinci çeyrekte 38,9 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Cari açığın milli gelire oranının ise yüzde 2,3 ile sürdürülebilir seviyelerde kaldığını ifade etti.

'Bütçe performansımız olumlu seyrini sürdürüyor'

Kayıt dışılıkla mücadele, vergide adaletin güçlendirilmesi ve harcama disiplini sayesinde önemli bir mali alan oluşturulduğunu belirten Şimşek, küresel fiyat şoklarının vatandaşlar üzerindeki etkisini sınırlamak ve dezenflasyonu desteklemek amacıyla eşel mobil uygulamasıyla önemli bir vergi gelirinden vazgeçilmesine rağmen bütçe performansının olumlu seyrini sürdürdüğünü kaydetti.

Borç oranları gelişmekte olan ülkelerin altında

Türkiye'nin brüt dış borç stokunun milli gelire oranının ikinci çeyrek itibarıyla yüzde 31,6 seviyesinde yatay seyrettiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin toplam borcunun milli gelire oranının ise yüzde 91 olduğunu aktardı.
Şimşek, bu oranın gelişmekte olan ülkeler ortalaması olan yüzde 229'un ve dünya ortalaması olan yüzde 306'nın oldukça altında bulunduğuna dikkat çekti.

'Büyümenin kademeli olarak artmasını bekliyoruz'

Ekonominin güçlenen makroekonomik temellerinin şoklara karşı direnci artırdığını vurgulayan Şimşek, dezenflasyon sürecindeki ilerleme ve daha destekleyici küresel koşullar sayesinde önümüzdeki dönemde büyümenin kademeli olarak artmasını beklediklerini ifade etti.

Şimşek, 2027-2029 dönemi Orta Vadeli Programı ile fiyat istikrarının sağlanması, teknolojik dönüşüm ve verimlilik artışıyla büyüme potansiyelinin güçlendirilmesi ve kalıcı refah artışının sağlanması için yol haritasının ortaya konulacağını bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...