Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşmada, ekonomik programa ilişkin değerlendirmelerini kendi ifadeleriyle aktardı. Şimşek, enflasyon, cari denge, rezervler ve istihdam hedeflerine dair net mesajlar verdi.
“Enflasyon düşüş eğiliminde”
Konuşmasına vefat eden Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay için taziye dilekleriyle başlayan Şimşek, enflasyondaki gerilemeye dikkat çekerek, “2022-2023 yılları sonunda yüzde 64-65 bandına yerleşen enflasyon, geçen sene yüzde 44,4’e kadar düştü. Bu sene kasım ayı itibarıyla yüzde 31,1 seviyesinde gerçekleşti” dedi.
Hedeflerin bir miktar üzerinde kalındığını belirten Şimşek, “Dayanıklı tüketim malları ve giyimde temel mal enflasyonu yüzde 18,6’ya kadar düştü, gıda enflasyonu ise yüzde 27 seviyesine geriledi” ifadelerini kullandı.
Manşet enflasyonun yüksek kalmasının temel nedenini ise, “Hizmet enflasyonu dezenflasyon tedbirlerine gecikmeli tepki veriyor. Hizmetlerde geçmişe yönelik bir endeksleme ve katılık söz konusu” sözleriyle açıkladı.
“Kira ve eğitim enflasyonu önümüzdeki dönemde sınırlanacak”
Konut ve eğitim fiyatlarına da değinen Şimşek, “Önümüzdeki dönemde sosyal konut seferberliği ve deprem konutlarının tamamlanmasıyla konut arzı artacak, bu da kira artışlarını sınırlayacak” dedi.
Eğitim alanında ise, “Eğitimde kural bazlı bir fiyatlama modelini Meclisimiz kabul etti” açıklamasında bulundu.
Vergi ve harçlara ilişkin mesaj veren Şimşek, “2026 için vergi ve harç güncellemelerini yeniden değerleme oranında değil, hedeflediğimiz enflasyon oranında belirleyeceğiz. Vatandaşın lehine olan gelir vergisi tarifesi gibi düzenlemeleri ise yüzde 25,5 olan yeniden değerleme oranında artıracağız” diye konuştu.
“Cari açık artık endişe kaynağı değil”
Cari dengeye ilişkin değerlendirmesinde Şimşek, “Cari açığı bir endişe kaynağı olmaktan çıkardık. Milli gelire oranla yüzde 5’in üzerinde olan cari açık, 2024’te yüzde 0,8’e geriledi” dedi.
Altın hariç tutulduğunda geçen yıl cari dengede fazla verildiğini vurgulayan Şimşek, “Bu yıl da cari açık hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyor, ciddi bir iyileşme söz konusu” ifadelerini kullandı.
Enerji alanındaki gelişmelere dikkat çeken Şimşek, “Petrol ihtiyacımızın yüzde 15’ini, doğal gaz ihtiyacımızın yüzde 16’sını kendi üretimimizle karşılıyoruz. Enerjide dışa bağımlılık azaldıkça cari denge kalıcı olarak iyileşiyor” dedi.
“Rezervlerde tarihi bir iyileşme var”
Rezervlere ilişkin bilgi veren Bakan Şimşek, “2023 Mayıs ayına göre brüt rezervlerimiz 88 milyar dolar, swap hariç net rezervlerimiz yaklaşık 123 milyar dolar arttı” dedi.
Kur korumalı mevduattan çıkışın başarıyla yönetildiğini belirten Şimşek, “Net rezervlerdeki artış ve koşullu yükümlülüklerdeki düşüşle birlikte ülkemizin bilançosunda yaklaşık 260 milyar dolarlık bir iyileşme sağlandı” ifadelerini kullandı.
Risk primindeki düşüşe de değinen Şimşek, “Program öncesinde 700 baz puana kadar çıkan risk primimiz bugün 216 baz puana geriledi. Bu, 2018’den bu yana en düşük seviye” dedi.
Bu düşüşün borçlanma maliyetlerine etkisini ise, “Mayıs 2023’te yüzde 11,3 olan 5 yıl vadeli dolar cinsi tahvil faizimiz bugün yüzde 5,5 civarında” sözleriyle anlattı.
“2,5 milyon kişiye istihdam hedefliyoruz”
Büyüme ve istihdam hedeflerine ilişkin konuşan Şimşek, “Dezenflasyon süreciyle birlikte sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına yeniden ulaşacağız” dedi.
Orta Vadeli Program’a dikkat çeken Şimşek, “OVP döneminde beklentimiz yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımıza istihdam sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda mali disiplin vurgusu yapan Şimşek, “Mali disiplini tesis ettik ve bunu kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.