Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Uygulamasında iade tutarlarının düşürüldüğü" yönündeki iddiaları yalanladı. Yapılan açıklamada DOA makinelerinde ambalaj başı 1 lira olan teşvik bedelinde hiçbir değişiklik yapılmadığı vurgulandı. Vatandaşların sıklıkla araştırdığı "Depozito iade ücreti düşürüldü mü, DOA makinelerinde ambalaj başı kaç TL veriliyor, toplu iadelerde ücret ne kadar?" sorularının yanıtı ve DMM'nin resmi açıklamasının detayları haberimizde...
DMM'den Depozito İade Ücretleri Hakkında Açıklama! DOA Sisteminde İade Tutarları Düşürüldü mü?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medyada ve bazı mecralarda yer alan "Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Uygulamasında vatandaşlara ödenen iade tutarlarının düşürüldüğü" yönündeki iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
DMM tarafından yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların asılsız olduğu belirtilerek DOA makinelerindeki iade sürecinin kesintisiz ve aynı tarifeyle devam ettiği bildirildi.
DOA Makinelerinde Ambalaj Başı 1 TL Uygulaması Sürüyor
DMM'den yapılan açıklamada, 1 Temmuz itibarıyla ülke genelinde yaygınlaştırılan DOA Sistemi kapsamında, ilk duyurulduğu günden bu yana belirlenen ambalaj başı 1 lira teşvik bedeli uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmadığı vurgulandı.
Sürecin DOA makinelerinde ambalaj başına 1 TL üzerinden kesintisiz şekilde yürütüldüğü kaydedildi.
Toplu İadelerde 50 Kuruş Detayı: Sayma ve Doğrulama Merkezleri
Açıklamada, yüksek miktarlı toplu iadeler için kurulan Sayma ve Doğrulama Merkezlerindeki fiyat tarifesine de açıklık getirildi:
"Kullanıcı başına günlük 200 ambalajlık makine limitine takılmadan yüksek miktarda (toplu) iade yapmak isteyen vatandaşlarımız için Sayma ve Doğrulama Merkezleri alternatif olarak hizmete sunulmuştur. Yalnızca bu merkezlerde gerçekleştirilecek yüksek hacimli/toplu iadelerde ambalaj başı teşvik bedeli 50 kuruş olarak uygulanmaktadır."
"Asılsız İddialara İtibar Etmeyiniz"
Geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması ve içecek ambalajlarının ekonomiye kazandırılması amacıyla hayata geçirilen DOA Sistemi'nin vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünün altı çizilen açıklamada, asılsız iddialara itibar edilmemesi ve yalnızca yetkili resmi makamlarca yapılan duyuruların dikkate alınması rica edildi.

DOA makinelerinde ambalaj başı ne kadar ödeniyor? DOA makinelerine yapılan iadelerde ambalaj başına 1 TL teşvik bedeli ödenmeye devam etmektedir.
Depozito iade ücreti düşürüldü mü? Hayır, DMM açıklamasına göre iade tutarlarında bir düşüş yapılmamıştır. Yalnızca Sayma ve Doğrulama Merkezlerinde yapılan 200 adet üzeri toplu/yüksek hacimli iadelerde ambalaj başı 50 kuruş uygulanmaktadır.