Türkgün | Ekonomi | DMO’dan kamu alımlarında yeni dönem: Tedarikçiler derecelendirilecek

DMO’dan kamu alımlarında yeni dönem: Tedarikçiler derecelendirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, DMO tarafından oluşturulan Tedarikçi Derecelendirme ve Sertifikasyon Sistemi'yle kamu alımlarında kaliteyi artırmayı, yerli üretimi teşvik etmeyi ve tedarikçilerin performansını objektif kriterlerle değerlendirmeyi amaçlıyor. Bakan Şimşek, bu çerçevede sertifikalandırmanın önemini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, DMO tarafından oluşturulan Tedarikçi Derecelendirme ve Sertifikasyon Sistemi'yle kamu alımlarında kaliteyi artırmayı, yerli üretimi teşvik etmeyi ve tedarikçilerin performansını objektif kriterlerle değerlendirmeyi amaçlıyor. Bakan Şimşek, bu çerçevede sertifikalandırmanın önemini vurguladı.

MUHABİR: AA

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, merkezi alım kuruluşu olarak görev yapan DMO, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin temininde daha etkin ve kaliteli bir yapı oluşturmayı hedefliyor.

Bu doğrultuda DMO, kamu alımlarında aday firmaların yeterliliklerinin objektif biçimde değerlendirilmesi, ürünlerin teknik uygunluğunun tespit edilmesi, hatalı ürün alımlarının önüne geçilmesi ve olası risklerin önceden belirlenmesi amacıyla Tedarikçi Derecelendirme ve Sertifikasyon Sistemini kurdu.

Yeni sistemle birlikte tedarikçilerin ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi, kamuya sunulan hizmet standartlarının artırılması, yerli üretimin teşvik edilmesi ve firmaların üretim, pazar ve rekabet güçlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. DMO, söz konusu sisteme ilişkin hazırlık çalışmalarını tamamladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,9 trilyon liralık ticaret hacmini mercek altına aldı

Avantaj ve kısıtlamalar belirlenecek

Sistem kapsamında tedarikçiler; çeşitli sayısal ve niteliksel kriterler doğrultusunda, istatistiki analiz ve teknik yöntemler kullanılarak puanlanacak. DMO’nun e-satış portalında yer alan firmalar; katalogda yer alma yetkinlikleri, mali durumları, yerli üretici olup olmadıkları, katalog sözleşmelerine uyumları, ürün kalite seviyeleri ve satış sonrası hizmet performansları gibi başlıklarda değerlendirilecek.

Bu değerlendirme sonucunda tedarikçiler derecelendirilecek ve bulundukları sınıfa göre avantajlar ya da kısıtlamalar içeren bir sertifikaya sahip olacak.

DMO, Tedarikçi Derecelendirme ve Sertifikasyon Sistemi’nin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları da belirledi.

Bakan Şimşek: Biz şu anda mali disipline ve yapısal dönüşüme ve  dezenflasyona odaklanmış durumdayız

“Tedarikçiler sertifikalandırılacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, DMO’nun uyguladığı toplu alım modelinin önemine dikkat çekerek, yeni sisteme ilişkin değerlendirmede bulundu. Şimşek, “DMO, alım yaptığı tedarikçileri belirli kriterler çerçevesinde sertifikalandıracak. Bu uygulama, kamunun standartları yüksek ürün ve hizmetlere erişmesini sağlayacak, kamu alımlarında kaliteyi artıracak ve yerli üretimin daha fazla öne çıkmasına katkı sunacak.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...