Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Erikleryurdu köyünde yapımı tamamlanan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bayraktar, enerji arz güvenliği, doğal gaz altyapısı ve Türkiye’nin enerji hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“VATANDAŞLARIMIZIN ENERJİYE KESİNTİSİZ ERİŞİMİNİ SAĞLAYABİLİYORUZ”
Enerjinin kalkınma, milli güvenlik ve bağımsızlık açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Bayraktar, dünyada yaşanan krizlerin enerji sektörünü doğrudan etkilediğini söyledi.
Bayraktar,
Enerjide arz kaynaklı büyüyen bu kriz ortamında tüm ülkeler vatandaşlarına kesintisiz, güvenilir ve ucuz enerji temin etmek için büyük bir çaba içerisinde. Şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim; son yıllarda uyguladığımız politikalar sayesinde Türkiye, enerji krizlerinden en az etkilenen, bu krizlere en dirençli ülkelerden biri haline gelmiştir. Altyapı yatırımlarımız, kaynak çeşitlendirme politikamız ve proaktif yaklaşımın sayesinde vatandaşlarımızın, enerjiye kesintisiz erişimini sağlayabiliyoruz
dedi.

“TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK TALEBİ 30 YILDA 3 KAT ARTACAK”
Türkiye’nin büyüyen ekonomisiyle birlikte enerji talebinin de arttığını vurgulayan Bayraktar, elektrik tüketiminde önümüzdeki yıllarda ciddi yükseliş beklendiğini belirtti.
Bayraktar, “Geçtiğimiz 23 yılda yaklaşık üç kat artan elektrik talebimizin önümüzdeki 30 yılda da en az üç kat büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Yapay zeka, veri merkezleri, elektrikli ulaşım, elektrikli otomobiller hepsi daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.
“HEDEFİMİZ TÜRKİYE’Yİ ENERJİDE MERKEZ ÜLKE YAPMAK”
Türkiye’nin enerji dönüşüm sürecine dikkat çeken Bayraktar, yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılacağını söyledi.
Bayraktar, “Türkiye’nin bu yeni enerji mimarisinde, yenilenebilir enerji yatırımlarını daha da arttıracağız. Doğal gaz ve elektrik altyapımızı çok daha güçlü bir hale getireceğiz. Aynı zamanda uluslararası iş birliklerimizi geliştirerek Türkiye'yi enerjide merkez ülke yapma hedefimiz doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİNDE TARİHİ ATILIM GERÇEKLEŞTİRDİK”
Türkiye’nin enerji politikalarının temelinde arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması ve karbon nötr hedeflerinin bulunduğunu belirten Bayraktar, yenilenebilir enerji alanındaki büyümeye dikkat çekti.
Bayraktar, “Bugün geldiğimiz noktada kurulu gücümüz elektrikte 125 bin megavatı aşmış durumdayız. Ve bunun yüzde 63’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Güneş ve rüzgar enerjisinde adeta tarihi bir atılım gerçekleştirdik” dedi.

“DOĞAL GAZI ÇOK ÖNEMLİ GEÇİŞ YAKITI OLARAK KONUMLANDIRIYORUZ”
Doğal gaz santrallerinin enerji arz güvenliği açısından önemli rol üstlendiğini ifade eden Bayraktar, doğal gazın enerji dönüşüm sürecindeki yerini anlattı.
Bayraktar, “Doğal gaz santralleri 7/24 her türlü hava koşuluna bağımsız, kesintisiz üretim yapabilen, yenilenebilir enerjinin bu esnek tavrını dengeleyebilen, arz güvenliğimizin adeta güvencesi olan santraller. Biz doğal gazı Türkiye'nin enerji dönüşümünde çok önemli bir geçiş yakıtı olarak konumlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.
“SANTRAL 7 MİLYAR KİLOVATSAAT ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP”
Açılışı yapılan tesisin Marmara Bölgesi açısından stratejik önem taşıdığını kaydeden Bayraktar, santralin yıllık yaklaşık 7 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Bayraktar, “852 megavat kurulu güce sahip olan bu santral, sadece Kırklareli için değil, tüm Marmara Bölgesi için stratejik bir yatırım niteliği taşımaktadır” dedi.

“YÜZDE 63 VERİMLİLİK ORANIYLA ÇALIŞACAK”
Santralin teknolojik altyapısına ilişkin bilgi veren Bayraktar, tesisin çevreci özellikleriyle de öne çıktığını söyledi.
Bayraktar, “Yüzde 63’ün üzerinde verimlilik oranıyla çalışacak olan bu santral, hem yakıt tüketimini hem de karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltacaktır” diye konuştu.
“DOĞAL GAZDA ARZ SORUNU YAŞAMIYORUZ”
Türkiye’nin doğal gaz altyapısını güçlendirdiğini belirten Bayraktar, yeni yatırımlarla kapasitenin artırıldığını ifade etti.
Bayraktar, “Gerçekleştirdiğimiz uluslararası projeler ve bu güçlü altyapı sayesindedir ki doğal gazda bir arz sorunu yaşamıyoruz, inşallah bundan sonra da yaşamayacağız” dedi.