Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mart ayı dış ticaret verilerinin açıklandığı toplantıda ihracatın 21 milyar 900 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu, geçen yılın mart ayına kıyasla yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir azalışa tekabül etti." ifadelerini kullandı.
Mart ayı dış ticaret verileri, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.
Bolat, konuşmasında dünyanın Kovid-19 sonrası dönemde ekonomik dalgalanmaların sürdüğü bir süreçten geçtiğini belirtti.![]()
‘Bu atmosferde hayat devam ediyor’
Son yıllarda yüksek enflasyonun küresel ekonominin en büyük sorunlarından biri olduğunu ifade eden Bolat, "Ekonomiler devam etmek zorunda, insanlar yiyip içmek, hayatını idame ettirmek durumundalar, üretim şartları çalışmak durumunda. Bu atmosferde hayat devam ediyor." dedi.
İhracat ve ithalatın ekonomik dinamizmin temel unsurları olduğunu belirten Bolat, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

‘stoklarımız yeterli düzeyde’
Hürmüz Boğazı’ndan geçen enerji akışının önemine değinen Bolat, Türkiye’nin enerji arzında sorun yaşamadığını vurgulayarak, "Enerji, doğal gaz, petrol, madeni yağlar, gübre ve petrokimya ürünleri noktasında arz sorunumuz yok. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın kaynak çeşitlendirme politikaları sayesinde stoklarımız yeterli düzeyde." değerlendirmesinde bulundu.

İHRACATTA DALGALI SEYİR
Mart ayında ihracattaki düşüşte savaş koşulları, uzun tatiller ve takvim etkisinin rol oynadığını belirten Bolat, "Böyle olduğunda özellikle ihracat yönünden olumsuz etkileniyor. İşlenmiş ürünler olarak altın ihracatında da 350 milyon dolarlık bir azalma var." dedi.
Yıl genelinde ihracatın dalgalı seyir izlediğini ifade eden Bolat, "Ocak ayında yaklaşık 800 milyon dolar azalış oldu. Şubat ayında 300 milyon dolar artış oldu. Şimdi mart ayında 1,5 milyar dolar bir gerileme oldu." diye konuştu.

AB, Türkiye’nin En Güçlü Ticaret Ortağı Oldu
Ocak-mart döneminde ihracatta yüzde 3,1 azalış yaşandığını belirten Bolat, nisan ayında bu kaybın telafi edileceğini söyledi.
Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, ABD, İngiltere, İtalya ve Fransa’nın yer aldığını aktaran Bolat, "Avrupa Birliği yine Türkiye'nin en güçlü dış ticaret partneri olarak öne çıktı. İhracatımızda 28,3 milyar dolar ilk üç ayda gerçekleşti. Türkiye, AB ile ticarette 1,4 milyar dolar fazla kazanmış oldu." ifadelerini kullandı.