Türkiye, su ürünleri ihracatında önemli bir yere sahip olan hamside 2025 yılında yükselişini sürdürdü. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, hamsi ihracatı 2024 yılına kıyasla yüzde 7 artarak 16 milyon 172 bin 978 dolara çıktı.
İhracat miktarı da yükseldi
Türkiye geçen yıl 21 ülkeye hamsi ihraç etti. 2024 Ocak-Aralık döneminde 15 milyon 147 bin 738 dolar olarak kayıtlara geçen ihracat geliri artış gösterirken, ihraç edilen hamsi miktarı da yüzde 22 artarak 3 bin 253 tondan 4 bin 39 tona yükseldi.
Avrupa ülkeleri öne çıktı
Hamsiye en fazla talep Belçika, Fransa ve Almanya’dan geldi. Türkiye’den Belçika’ya 4 milyon 787 bin 912 dolar, Fransa’ya 4 milyon 594 bin 218 dolar, Almanya’ya ise 2 milyon 207 bin 522 dolarlık hamsi ihracatı gerçekleştirildi.
Yeni pazarlara açılım
Geçen yıl, önceki dönemlerden farklı olarak Bulgaristan, Avusturalya ve Suriye’ye de hamsi ihracatı yapıldığı bildirildi.

Katma değerli ürün vurgusu
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsinin su ürünleri ihracatında stratejik bir ürün olmaya devam ettiğini belirterek, geçen yılın ihracat açısından olumlu tamamlandığını söyledi. Gürdoğan, "İşlenmiş, katma değerli ürünlerin ihracatındaki artış dikkat çekti" ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilirlik uyarısı
Hamside sürdürülebilirliğin önemine işaret eden Gürdoğan, "Bu konuda Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin ortak hareket etmesi çok önemli. Av yasaklarının ve koruma önlemlerinin tüm kıyıdaş ülkeler tarafından eş zamanlı uygulanması, hamsinin stoklarının korunması açısından büyük önem taşıyor." dedi.
Gürdoğan, ihracatta hedefin işlenmiş ürünlere ağırlık vermek olduğunu vurgulayarak, "Hedefimiz hamsinin işlenerek yüksek katma değer içeren ürünler halinde ihracatını artırmak. Bu sayede hem ihracat gelirlerimizi yükseltmeyi hem de farklı damak tatlarına hitap ederek pazar çeşitliliğimizi genişletmeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.