Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya’da düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi 2026 Hasat Öncesi Hububat Kongresi’nde yaptığı konuşmada, sektörün mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hububatta güçlü üretim vurgusu
Programın, sektörün geçmişi ile geleceği arasında güçlü bir bağ kurduğunu ifade eden Yumaklı, hububatın yalnızca ticari değil aynı zamanda stratejik bir ürün grubu olduğunu belirtti. 2023 yılında yapılan çalışmalar ve verilen desteklerle Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunun kırıldığını hatırlattı.

Geçen yıl yaşanan kuraklık ve zirai don olaylarının üretimi etkilediğini dile getiren Yumaklı, bu yıl yağışların yakından takip edildiğini söyledi. Yumaklı,
Buradaki azalış pek çoğumuzu belki tedirgin etti ama şunun altını çizerek ve bütün samimiyetimle tekrar ifade etmek istiyorum, altyapımız sağlam. Bu yıl yağışları hepimiz çok yakından takip ediyoruz. Herhalde Türkiye'de yağışların bu kadar yakından takip edildiği başka bir yıl olmamıştı. Hepimiz mutluyuz. Herhangi bir problem olmazsa inşallah geçen yıl kaybettiğimizi misliyle geri alacağız. Emek ve gayret netice itibarıyla katma değerli bir hale dönüşmüş olacak. Rekor kıracağımıza da inanıyorum.
ifadelerini kullandı.

“Alım fiyatlarında üreticilerimizi koruyacağız”
Rekoltede yaşanabilecek artışın üreticiler açısından bir sorun oluşturmayacağını vurgulayan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu sürece hazır olduğunu belirtti. Yumaklı,
(Eğer rekor kırarsak ne olacak) diye hepinizin düşündüğünü biliyorum. Gözlerden onu görüyorum. TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) hazır, o rekor kırdığımız dönemde de söyledik, devletimizin kadim kurumları var. TMO da onlardan biri tanesi. Hiçbir şekilde üreticilerimizin problem yaşayacağı herhangi bir olaya müsaade etmeyeceğiz. Alım fiyatlarında üreticilerimizi koruyacağız.
dedi.

Tüketiciyi de gözeten politikalar uygulanacağını belirten Yumaklı, maliyet artışlarının dikkate alınacağını ifade ederek,
İçinde bulunduğumuz sürecin özellikle maliyetlere olan etkisi, herkesin 'Acaba ne olacak' diye kafasında soru işaretleri oluşturdu. Bu süreçten kaynaklanan maliyet artışlarının da mutlaka göz önüne alınacağını tekrar ifade etmek istiyorum. Bunun başka türlü olması da mümkün değil zaten. Bir müktesebatı, tecrübeyi ve beraberliği konuşuyoruz. Sonra da olanların seyredilmesi elbette mümkün değil. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya giden yolda bütün bu süreçleri etkin politikalarımızla yöneteceğiz, geliştireceğiz ve inşallah suyu verimli kullanarak gıdayı da israf etmeyerek bunu taçlandıracağız.
şeklinde konuştu.

Üretimde planlı dönem
Planlı üretimin ilk yılının tamamlandığını ve yeni aşamaya geçildiğini belirten Yumaklı, üretimin daha disiplinli şekilde kontrol edileceğini söyledi. Yumaklı,
Üretimi biraz daha disiplinli şekilde kontrol edeceğiz. Çünkü bu ihtiyacı gördük. Hep birlikte karar verdik. Uygulamaya başladık. İlk yılını geçtik. Taraflı tarafsız herkesin bu kadar önemli ve devasa bir konuda böyle bir sonuç alınabileceğine dair beklemediklerinin yorumlarını da aldık. Buradaki aslan payı üreticilerimizindir. Türk üreticisinin, çiftçisinin bilincini, tecrübesini hafife alanlara bu en büyük derstir. Ama bunu daha da geliştirmek artık şimdi bizim elimizde. Dolayısıyla bu fazlar özellikle planlama kurallarından taviz vermeyeceğimiz. Bu üretim planlamasının en önemli ayaklarından birisi kayıtlılıktı.
ifadelerini kullandı.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki verilerin coğrafi bilgi sistemleri ve uydu görüntüleriyle netleştirildiğini aktaran Yumaklı, bu sayede verimlilik ve kayıtlılığın artırıldığını söyledi.

Atıl araziler üretime kazandırıldı
İşlenmeyen arazilerle ilgili yapılan çalışmalara da değinen Yumaklı, uygulamaya yönelik eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Yumaklı,
Hatırlarsanız çok akıllara ziyan yorumlar yapılmıştı. 'Devlet arazilerinize el koyacak vs.' Bunların hiçbirisinin gerçek olmadığı uygulamayla ortaya çıktı. Amacımız devletin bir şeyleri alıp kiralaması değildi. O arazilerin boş kalmasını engelledik veya engellemeye çalıştık. Şöyle dedik, '2 yıl üst üste eğer işlemiyorsanız, bu milli servettir, devlet eliyle bunu biz yapalım.' Bir kazanımı ve sonucu buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu uygulamayı duyurduktan sonra tespit ettiğimiz arazilerin yüzde 65'i sahipleri tarafından ya işlendi ya da işletildi.
dedi.

Sektörde stratejik yaklaşım vurgusu
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da hububat sektörünün jeopolitik, ekonomik ve sosyal açıdan stratejik bir alan haline geldiğini belirterek,
Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönemi doğru okumak ve gerekli tedbirleri zamanında almak büyük önem taşımaktadır. Bu konuda özellikle Tarım Bakanımız ile Ticaret Bakanımız Ömer Bolat'ın yakından istişareleri, tarımsal ürünler konusunda erken alarm sistemini devreye almak, gerçekten bu dönemde çok önemli işler yapılıyor.
diye konuştu.
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Yaşar Serpi ise kongrede hububat piyasalarındaki güncel durum ve beklentilerin ele alınacağını belirtti.
Programda ayrıca Konya Valisi İbrahim Akın, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ve AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi de konuşma yaptı.