Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 60,77 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 60,28 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 60,16 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Bugün saat 09.04 itibarıyla, Brent petrolün varil fiyatı kapanışa göre yüzde 1 artışla 60,77 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 57,12 dolardan alıcı buldu.
Petrol fiyatlarındaki yükselişte, ABD’nin Venezuela açıklarında uluslararası sularda bir petrol tankerini daha takibe aldığına ilişkin haberler ile Rusya-Ukrayna Savaşı’nda devam eden gerginliklerin piyasalarda arz endişelerini artırması etkili oldu.

ABD güçleri, Karayipler’de artan gerilimler kapsamında dün, Venezuela açıklarındaki uluslararası sularda bir petrol tankerini daha izlemeye aldı. Uluslararası haber kaynaklarına göre, ABD Sahil Güvenliği, Venezuela’nın yaptırımları delmeye yönelik faaliyetlerinin parçası olduğu değerlendirilen ve yaptırım kapsamındaki bir “karanlık filo” gemisini aktif olarak takip ediyor. Gemi hakkında yargı kararıyla el koyma emri bulunduğu da bildirildi.

Operasyonun, Venezuela’ya petrol yüklemek üzere seyir halinde olan, Panama bayraklı ve yaptırım listesinde yer alan “Bella 1” adlı petrol tankerini hedef aldığı ifade ediliyor. Bu tankere el konulması halinde, söz konusu adım 10 Aralık’tan bu yana bölgede gerçekleştirilen üçüncü tanker müdahalesi olacak. Venezuela yönetimi ise son operasyona ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

ABD Başkanı Donald Trump, 16 Aralık Salı günü yaptığı açıklamada, “uyuşturucu terörizmini finanse ettiği” gerekçesiyle Venezuela’ya giriş veya çıkış yapan yaptırım altındaki tüm petrol tankerlerine “tam ve eksiksiz bir abluka” uygulanması yönünde talimat vermişti. Venezuela’nın küresel petrol arzındaki payı sınırlı olsa da, bu gelişmelerin petrol sevkiyatlarında gecikmelere yol açabileceği endişesi, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

Öte yandan, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin barış girişimlerine dair belirsizlikler de petrol fiyatlamalarında etkisini sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’nın Zaporijya bölgesine döşediği mayınları insansız hava araçlarıyla temizlediğini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise yayımladığı video mesajda, saldırıların sona ermesi için Rusya üzerindeki baskının artırılması gerektiğini ve müzakerelerin ABD’de devam ettiğini belirtti.
Teknik açıdan Brent petrolde 66,63 dolar direnç, 57,56 dolar ise destek seviyesi olarak izleniyor.