Samsun’un Yakakent ilçesinde, Karadeniz'de deniz kafeslerinde yetiştirilen Türk somonu hasadına bu sezon da başlandı. Baraj göllerinde 500-600 gram ağırlığa ulaşan somonlar, Yakakent açıklarındaki kafeslere taşınarak büyütülüyor. Hasat işlemi haziran ayı sonuna kadar devam edecek.

Türk somonu üretiminde kapasite artıyor
Samsun Valisi Orhan Tavlı, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, “Yakakent’in temiz denizlerinde yetiştirilen Türk somonları, dünya mutfaklarına en kaliteli haliyle sunuluyor. Samsun, kültür balıkçılığının merkezi olarak gelişmeye devam ediyor. 2024 yılında 100 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” dedi. Ayrıca Yakakent’te kurulacak olan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ile sektörün daha da güçleneceğini vurguladı.

Türk somonu Japonya ve Rusya pazarında ilgi görüyor
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Alabalıkların önemli kısmı iç piyasada tüketilse de, 500-600 gramlık somonlar deniz kafeslerine taşınarak 1,5-4 kilogram arasında büyütülüyor. 1,25 kilogramı geçenler Türk somonu olarak adlandırılır ve Japonya, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor” dedi. Sağlam, özellikle Japonya'dan gelen taleplerin artması nedeniyle üretim planlamalarının güncellendiğini ve kapasitenin yükseltildiğini belirtti.