Türkgün | Ekonomi | Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara geçit yok! 2026'da 218,4 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı'ndan aldatıcı reklamlara geçit yok! 2026'da 218,4 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, tüketicileri aldatan reklamlar ve haksız ticari uygulamalara yönelik denetimlerini sürdürüyor. Reklam Kurulunun 13 Ağustos 2026'daki 372'nci toplantısında 105 dosya görüşülürken, mevzuata aykırı bulunan 87 dosya hakkında toplam 32 milyon 683 bin 631 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. 2026'nın ilk sekiz ayında uygulanan toplam idari para cezası ise 218 milyon 478 bin 14 liraya ulaştı.

Ticaret Bakanlığı, tüketicileri aldatan reklamlar ve haksız ticari uygulamalara yönelik denetimlerini sürdürüyor. Reklam Kurulunun 13 Ağustos 2026'daki 372'nci toplantısında 105 dosya görüşülürken, mevzuata aykırı bulunan 87 dosya hakkında toplam 32 milyon 683 bin 631 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. 2026'nın ilk sekiz ayında uygulanan toplam idari para cezası ise 218 milyon 478 bin 14 liraya ulaştı.

KAYNAK: DHA

Ticaret Bakanlığı, aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara karşı mücadelesini sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, tüketicileri aldatan, tüketicilerin bilgi ve tecrübe eksikliklerini istismar eden, tüketici güvenini zedeleyen ve haksız rekabete yol açan reklamlar ile ticari uygulamalara yönelik inceleme ve denetimlerine devam ediyor.

87 dosyaya 32,6 milyon liralık ceza

Reklam Kurulunun 13 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleştirdiği 372'nci toplantısında 105 dosya görüşüldü. Mevzuata aykırı bulunan 87 dosya hakkında toplam 32 milyon 683 bin 631 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Böylece 2026 yılının ilk sekiz ayında yaklaşık 26 bin başvurunun değerlendirilmesi sonucunda, tüketicileri aldatıcı ve mevzuata aykırı nitelikteki reklamlar ile haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplam 218 milyon 478 bin 14 lira idari para cezası uygulandı.

Tüketici yorumlarına haksız gerekçeyle engel

Reklam Kurulunun 372'nci toplantısında tüketici yorumlarının yayınlanmaması konusu da ele alındı.

Satın alınan ürün hakkında tüketici tarafından yapılan bir yorumun, somut bir açıklama yapılmaksızın şirket tarafından belirlenen kurallara aykırı olduğu yönündeki genel bir gerekçeyle internet sitesinde yayınlanmaması, haksız ticari uygulama olarak değerlendirildi.

Tüketici değerlendirmesinin içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılmadan başka bir değerlendirme kategorisi altında yayınlanmasının mümkün olmasına rağmen, bu sorumluluğun tüketiciye yüklenerek yorumun reddedilmesi nedeniyle ilgili şirket hakkında 2 milyon 167 bin 412 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Sahte işletme adı ve adres kullanımına geçit verilmedi

Reklam Kurulunda görüşülen bir diğer dosyada, fiilen tek bir restoran bulunmasına rağmen çevrim içi yemek siparişi platformlarında çok sayıda farklı işletme adı ve sahte adres kullanıldığı tespit edildi.

Bu uygulamayla tüketiciler nezdinde birbirinden bağımsız çok sayıda işletmenin farklı adreslerde faaliyet gösterdiği yönünde izlenim oluşturulduğu belirtildi.

Ayrıca üretici, ürün değerlendirmeleri ve siparişin gönderileceği adres konusunda tüketicilerin yanıltıldığı ve söz konusu uygulamanın haksız rekabete yol açtığı değerlendirildi.

Bu kapsamda ilgili iki şirket hakkında mevzuat kapsamında idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Ürün içeriğini yanıltıcı görsellerle sunan uygulamaya ceza

Reklam Kurulunda görüşülen bir başka dosyada ise “çerez tatlısı” adıyla satışa sunulan bir ürünün ambalajında fındık, Antep fıstığı ve kayısı çekirdeği görsellerinin ön plana çıkarıldığı tespit edildi.

Ticaret Bakanlığı, söz konusu uygulamaya yönelik de idari yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...