Tatillerin ardından yeniden işleme açılan borsalarda risk iştahı yüksek kalmaya devam ederken, ABD endekslerindeki satış baskısının Asya’ya yayılmasıyla bölge piyasalarında karışık bir seyir izleniyor.
ABD’de tarife gündemi piyasalar üzerinde baskı unsuru olmayı sürdürürken, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Yüksek Mahkemenin ilave gümrük vergileriyle ilgili kararıyla "oyun oynamak" isteyen ülkelerin çok daha yüksek bir gümrük vergisi oranıyla karşılaşabileceğini ifade etmesi risk algısını artırdı.
Trump’ın tarifeler konusunda geri adım atmaması ticaret politikalarına ilişkin öngörülebilirliği azaltırken, konunun Trump yönetimi ile Yüksek Mahkeme arasında bir çekişmeye dönüşebileceğine yönelik endişeler de gündemdeki yerini koruyor.
Öte yandan, yapay zeka şirketi Anthropic’in "Claude Code" ürünü için yeni programlama yeteneklerini duyurmasının ardından ABD’de yazılım ve siber güvenlik şirketlerinin hisselerinde düşüş görüldü. Bu gelişmelerle Hong Kong ve Hindistan piyasalarında satış baskısı öne çıkarken, diğer Asya endekslerinde tatil sonrası iyimserliğin etkisiyle pozitif bir görünüm dikkat çekiyor.

Pekin’den Japon şirketlere yaptırım
Bölgedeki diplomatik ve ticari gelişmeler de yakından izleniyor. Çin, Japonya ile yaşanan diplomatik gerilimin ardından 20 Japon şirketini ihracat kontrolü listesine aldığını duyurdu.
Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, aralarında Mitsubishi Heavy Industries’in savunma sanayi ve gemi yapım iştiraklerinin de bulunduğu şirketler, Japonya’nın askeri yapılanmasına katkı sağladıkları gerekçesiyle yaptırım listesine eklendi.
Çinli şirketlerin söz konusu Japon firmalarına askeri ve sivil ikili kullanıma sahip ürünleri ihraç etmesi yasaklanırken, yabancı şirket ve bireylerin de kaynağı Çin olan bu tür ürünleri bu firmalara satması engellendi.
Ayrıca aralarında Subaru iştiraklerinin de bulunduğu 20 Japon şirket, ürettikleri askeri ve sivil ikili kullanıma sahip ürünlerin son kullanıcılarının tespit edilememesi nedeniyle ihracat izleme listesine alındı.
Haber akışının ardından Mitsubishi Heavy Industries hisseleri günü yüzde 4,1, Subaru hisseleri ise yüzde 3,3 düşüşle tamamladı.

Çin’de kredi faizleri sabit kaldı
Makroekonomik tarafta ise Çin’de gösterge niteliğindeki 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) değişikliğe gidilmedi. Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezi, 1 yıllık kredi faiz oranını yüzde 3’te, 5 yıllık kredi faiz oranını ise yüzde 3,5’te sabit tuttu.
Çin Merkez Bankasının (PBoC) borçlanma faizi üzerine eklenen marjlara göre belirlenen LPR, 2019’dan bu yana ülkede referans faiz işlevi görüyor. 1 yıl vadeli oran kurumsal krediler için, 5 yıl vadeli oran ise emlak kredileri için referans kabul ediliyor.
Faiz oranlarında en son Mayıs 2025’te 10’ar baz puanlık indirime gidilmiş, 1 yıllık oran yüzde 3,1’den yüzde 3’e, 5 yıllık oran ise yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e çekilmişti.

Bölge endekslerinde son durum
Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 artışla 57.299 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,1 yükselişle 5.969 puandan günü tamamladı.
Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 primle 4.118 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 1,8 düşüşle 26.544 puanda işlem görüyor.
Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 0,9 gerileyerek 82.519 puan seviyesinde bulunuyor.