Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), mayıs ayında yükselişini sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre endeks, bir önceki aya göre yüzde 0,61, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 43,08 artış kaydetti.
TÜİK'in mayıs ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerine göre, endeks geçen yılın aralık ayına göre yüzde 18,41 yükselirken, 12 aylık ortalamalara göre artış oranı yüzde 41,54 olarak gerçekleşti.
Tarım sektöründeki üretici fiyatlarındaki değişim alt kalemlerde de dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Sektörler bazında incelendiğinde, bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 0,24, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,16 artış yaşandı. Balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri ile balıkçılığa destekleyici hizmetlerde ise yüzde 7,43'lük yükseliş kaydedildi.
BİTKİSEL ÜRÜNLERDE FARKLI SEYİR
Ana gruplar bazında değerlendirildiğinde, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde mayıs ayında yüzde 2,73 azalış gerçekleşti. Buna karşın çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 2,32 artış görüldü.

Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler grubunda ise fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,47 yükseldi. Böylece hayvansal üretimdeki maliyet artışları endekse yansımaya devam etti.
YILLIK ARTIŞTA SEBZE GRUBU ZİRVEDE
Tarım ÜFE verilerinde yıllık bazda en dikkat çekici yükseliş, sebze ve yumrular grubunda yaşandı. Verilere göre yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup, yüzde 113,35 artışla "sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular" oldu.
Aylık bazda ise en yüksek artış canlı kümes hayvanları ve yumurtalar grubunda gerçekleşti. Söz konusu alt grupta fiyatlar mayıs ayında yüzde 10,48 yükseldi.
Tarım ÜFE'deki yükseliş, üretici maliyetlerindeki artışın sürdüğüne işaret ederken, özellikle sebze, yumurta ve hayvansal ürün gruplarındaki fiyat hareketleri dikkat çekti.