Türkiye, 2025 yılı ocak-eylül döneminde kuru kayısı ihracatından 217 milyon 91 bin dolar gelir elde etti. Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip Malatya kayısısında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi.
9 Ayda 38 Bin Ton Kuru Kayısı İhracatı
Yılın 9 ayında Türkiye, 115 ülkeye toplam 38 bin 267 ton kuru kayısı sattı. Bu ihracat karşılığında 217 milyon 91 bin dolar gelir sağlandı. Geçen yıl aynı dönemde 286 milyon 914 bin dolarlık ihracat yapılmıştı. Böylece ihracatta değer bazında yüzde 24,33’lük bir düşüş yaşandı.
Düşüşün Nedeni Zirai Don
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya kayısısının kalitesi bakımından dünyanın en iyisi olduğunu belirterek, zirai donun ihracatta düşüşe yol açtığını aktardı.

Özcan,
“2024 yılının 9 ayında 50 bin 919 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik ve 286 milyon 914 bin dolar gelir elde ettik. 12 Nisan’da bölgede gerçekleşen zirai don nedeniyle mahsul büyük zarar gördü. Bu yılın 9 ayında 38 bin 267 ton ihracat yapıp 217 milyon 91 bin dolar gelir elde ettik. Hem ekonomik anlamda hem de miktar bakımından bir gerileme yaşadık”
dedi.
Yıl Sonu Hedefi 50 Bin Ton
Özcan, yılın kalan aylarında her ay yaklaşık 3 bin ton ihracat yapılmasının planlandığını belirterek, yıl sonunda 50 bin ton civarında bir ihracat hedeflediklerini söyledi.
“Zirai dondan sonra her ay 3 bin tonun üzerinde ihracat bekliyoruz. İnşallah yılı 50 bin ton civarında bir ihracatla kapatmış oluruz”
ifadelerini kullandı.