Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı, yılın ilk 10 ayında 9,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün en fazla ihraç ettiği ürün 1 milyar doları aşan ayçiçek yağı olurken, en büyük ihracat pazarı 1,2 milyar dolarla Irak oldu.
Ayçiçek yağı ihracatı ilk sırada yer aldı
Yılın ocak-ekim döneminde ayçiçek yağı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 artarak 1 milyar doları aştı ve sektörün en fazla ihraç edilen ürünü oldu.
Aynı dönemde çikolata ve kakao bazlı ürünlerden 886,5 milyon dolar, tatlı bisküvi ve gofretlerden 859,3 milyon dolar, makarnadan ise 847,5 milyon dolar gelir elde edildi.
En büyük ihracat pazarı Irak oldu
Sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke, 1,2 milyar dolarlık gelir ve yüzde 12,5'lik payla Irak oldu. Irak'ı 735,8 milyon dolarla ABD takip etti.
TİM’den ham madde tedariki vurgusu
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Nihat Uysallı, küresel tarım piyasalarında arz ve ticaret koşullarının ürün gruplarına göre farklılık gösterdiğini belirtti.
Türkiye'nin tarımsal üretim kapasitesinin gıda sanayisi açısından önemli bir avantaj sağladığını vurgulayan Uysallı, buğday, arpa ve ayçiçeğinde üretim tahminlerinde görülen artışın un, makarna, irmik, yem ve bitkisel yağ sanayileri için yerli ham madde imkanı sunduğunu ifade etti.
Üretimdeki artışın tüm ham madde ihtiyaçlarının karşılandığı anlamına gelmediğine dikkati çeken Uysallı, rekabet gücünün artırılması için tarımsal üretim kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Uysallı, sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddelere uluslararası piyasalardan uygun koşullarda ve kesintisiz erişim sağlayan tedarik yapısının korunmasının da önem taşıdığını belirtti.