New York borsası, teknoloji sektöründeki satışların etkisine karşın enerji fiyatlarındaki gerilemenin piyasalara sağladığı destekle günü karışık bir görünümle kapattı.
Kapanışta Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde yükselerek yüzde 0,64 artışla 51.999,67 puana ulaştı ve tarihi zirvesini yeniledi.
S&P 500 endeksi yüzde 0,57 değer kaybederek 7.511,35 puana gerilerken, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,15 düşüşle 26.376,34 puandan günü tamamladı.
ABD ile İran arasında sağlanan mutabakat ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle önceki işlem gününde yükseliş gösteren piyasalarda, bu kez teknoloji hisselerindeki satışlar ön plana çıktı.
Özellikle çip üreticilerinde yaşanan değer kayıpları dikkat çekti. Nvidia hisseleri yüzde 2,37, AMD hisseleri yüzde 7,3, Broadcom hisseleri yüzde 4,37 ve Micron Technology hisseleri yüzde 6,18 oranında geriledi.
Petrol fiyatlarındaki düşüş eğilimi sürerken, Brent petrolün varil fiyatı mart ayından bu yana ilk kez 80 dolar seviyesinin altına indi.
TSİ 23.00 itibarıyla Brent petrolün vadeli varil fiyatı yüzde 4'ün üzerinde değer kaybederek 79,75 dolara gerilerken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 77 dolardan işlem gördü.
Enerji maliyetlerindeki gerileme, enflasyon baskılarının hafifleyebileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.
Analistler, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğinin tamamen normale dönmesinin zaman alabileceğini belirtirken, ABD ile İran arasında varılan mutabakata ilişkin bazı belirsizliklerin devam ettiğine işaret etti.
Piyasaların odağında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün başlayan ve yarın sonuçları açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yer aldı.
Fed'in yeni Başkanı Kevin Warsh liderliğinde gerçekleştirilen toplantıda politika faizinin yüzde 3,5-3,75 aralığında sabit bırakılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Toplantı sonrasında Warsh'un enflasyon, istihdam piyasası ve ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmeleri ile para politikasının geleceğine yönelik vereceği mesajlar yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.
Öte yandan tarihi halka arzıyla gündemde olan Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX), yükselişini üçüncü işlem gününde de sürdürdü.
Gün içerisinde yüzde 17'ye kadar yükselen şirket hisseleri, kazançlarının bir kısmını geri vermesine rağmen seansı yüzde 4,83 artışla tamamladı.
Hisselerdeki yükseliş sayesinde SpaceX'in piyasa değeri gün içinde Amazon'u geride bırakırken, kısa süreliğine Microsoft'un da önüne geçti.
Gün sonu itibarıyla yaklaşık 2,6 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan şirket, dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında altıncı sırada yer aldı.
Şirket ayrıca yapay zeka destekli kod editörü Cursor'un geliştiricisi Anysphere'i 60 milyar dolar değerleme üzerinden satın almak için anlaşma sağlandığını duyurdu.