Bir hekim normal olarak dışarıya bakan bir göze bakarak normalde görebilir, ancak ekoftalmi normalde bazı hastalıkların veya durumların bir işareti olduğundan, nedeni bulmak için testlere ihtiyaç duyulur.

Testler şunları içerebilir:

  • Tiroid bezinin normal (az ya da fazla olmadan) çalışıp çalışmadığını görmek için bir kan testi.

  • Bir egzoftalmometre kullanarak çıkıntı derecesinin ölçülmesi.

  • Yörüngeyi veya göz yuvasını incelemek için BT taraması veya MRI gibi görüntüleme taramaları. Tarama, bir tümörü veya gözlerdeki veya etrafındaki herhangi bir anormalliği tespit edebilir.

  • Beyin yapısını değerlendirmek için beynin BT taraması veya MRG'si.

Ekzoftalmi ilerleyici bir hastalık olma eğilimindedir ve semptomlar zamanla kötüleşir. Bu nedenle, tedavi mümkün olan en kısa sürede başlamalıdır.

Tedavi

Göz damlaları, egzoftalmos vakalarında kuru gözlerin rahatlamasına yardımcı olabilir. Göz doktoru veya göz uzmanı kişiyi düzenli olarak izler. Tedavi, neden, kişinin yaşı ve genel sağlığı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

Bu durumu olan herkes için sigarayı bırakmak önerilir. Sigara içmenin egzoftalmi kötüleştirdiği ve tedavi etmeyi zorlaştırdığı gösterilmiştir.

Eğer kişinin tiroid problemleri varsa, doktor altta yatan nedeni tedavi edecek ve tiroid hormon seviyelerini normale döndürecektir. Tiroid probleminin tedavisi önemlidir, ancak tek başına egzoftalmiyi çözmeyebilir. Genellikle başka tedavilerin eklenmesi gerekir.

Ekzoftalmi için çeşitli tıbbi seçenekler vardır. Göz tutulumu daha fazla olan kişiler için cerrahi yardımcı olabilir.

Tedavi için cerrahi olmayan seçenekler şunları içerebilir:

  • Gözleri nemli tutmak için doğal gözyaşları

  • Işığa duyarlılık için güneş gözlüğü

  • Kortikosteroidler

  • Siklosporin gibi bağışıklık tepkisini azaltan ilaçlar

  • Rituximab gibi belirli antikorları bloke eden ilaçlar

  • Radyoterapi

Radyoterapi durumunda, düşük doz radyasyon tedavisi genellikle daha ağır vakalar için ayrılmıştır ve sıklıkla kortikosteroidlerle birleştirilir.

Tedavi için cerrahi seçenekler şunları içerebilir:

Orbital dekompresyon: Göz yörüngesinin büyütülmesi göz ve kas ve dokusu için daha fazla yer açabilir.

Göz kası ameliyatı: Bu, anormal göz kaslarını düzeltmek için yapılabilir.

Göz kapağı ameliyatı: Bu, kornea ve dış göz küresini hasardan koruyarak çalışır.

Komplikasyonlar

Eğer tedavi edilmezse, göz kapakları uyku sırasında kapanmayabilir ve korneanın kurumasına ve hasar görmesine neden olabilir. Kornea çok fazla kurursa, görmeye zarar verebilecek bir enfeksiyon veya ülser riski vardır.

Konjonktivit ve özellikle korneanın üstündeki alanın anormal yırtılma ve yanıp sönme nedeniyle iltihaplandığı, üstün limbik keratokonjonktivit gelişmesi daha olasılığı ekzoftalmi olan kişilerde daha fazladır.

Nadiren, bazı insanlar optik sinirin veya oftalmik arterin sıkışmasını yaşayabilir, bu da sonunda görme yeteneğini etkileyebilir ve muhtemelen körlüğe yol açabilir.

Genel olarak, şişkin gözler fark eden herhangi bir kişi için ilk adım, tıbbi bakım aramaktır. Unutulmaması gereken, ekzoftalmi, gözün içinde veya çevresinde veya beynin içinde bir şeylerin yanlış gittiğinin bir işaretidir.

Ekzoftalminin en sık sebebi Graves hastalığıdır. Herhangi bir tiroid problemini yönetmek için göz komplikasyonları ile birlikte bir tedavi planı hazırlamak için sağlık ekibiyle yakın çalışmak önemlidir. Sigarayı bırakmak, egzoftalmi sonuçlarını iyileştirmek için anahtardır, ancak yakın takipler mümkün olan en iyi bakımı sağlayacaktır.

 

Editör: Haber Merkezi