Keban Baraj Gölü'nden çıkartılan kerevitler, şu anda Rusya ve İsveç üzerinden dolaylı olarak dünya pazarına gönderiliyordu. Bu kerevitlerin işlenmesi için Türkiye’nin ikinci tesisi Elazığ’da kuruldu. İşlendiğinde 16,5 Euro'dan (100 TL) satılması beklenen kerevit, artık dünyanın pek çok ülkesine direkt olarak gönderilebilecek. Bu sayede de bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlanması bekleniyor.

Elazığ'ın merkezine bağlı Muratçık köyü sınırından Çemişgezek Feribot iskelesi yanında, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun desteğiyle Kerevit ve Balık İşleme Tesisi kuruldu. Vali Çetin Oktay Kaldırım ve Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan özelliği ile Türkiye’de ikinci olan tesisi gezip incelemede bulundu. Vali Çetin Oktay Kaldırım, bu tesisin Türkiye’de kurulan ikinci tesis olma özelliğini hatırlatarak, Elazığ’ın sadece birincil üretim bir şehir olmaktan çıkıp, tarım, su ürünleri ve başka farklı alanlarda da aynı zamanda işleme ve markalamayı gerçekleştirip özellikle ihracat ağırlıklı çalışan bir il olma hedefinin olduğunu vurguladı. Konuya bu açıdan bakıldığında tesis hakkındaki görüşlerinin çok olumlu olduğunu bildiren Vali Kaldırım, kurulan tesisin hedeflerine varma yolunda iyi bir adım olduğunu aktardı. Yapılan işin 150 tonluk bir yatırım olduğunu ve yıllıkta 2 bin ton su ürünleri işleme fabrikası çalışacağını ifade eden Kaldırım, projenin Türkiye’nin en kaliteli ve güvenli balık işleme tesisi olduğunu, şu an izinlerin beklendiğini ve Eylül ayına kadar gerekli izin ve belgelerin alınarak tam kapasite üretime başlanacağını aktardı.

"İşlendiği zaman kilosu 16,5 Euro" 

Vali Kaldırım, kerevitin özelliği hakkında da bilgi verdiği konuşmasında, kerevitin işlendiği zaman 16.5 Euro’dan satılabildiğine, ciddi bir katma değer oluşturduğuna ve pazarının çok büyük olduğuna değindi. Şu anda ihracatın Rusya ve İsveç’e yapıldığını ancak işleme tesisinin üretime geçmesiyle bu pazarın çok daha genişleyeceğini ifade eden Vali Kaldırım, Elazığ’ın Keban ilçesinde çıkan kerevit Türkiye’nin en kaliteli ve temiz kereviti olduğunu, bu fabrikanın sadece buradan çıkan kerevitleri işlemekle sınırlı kalmayacağını ve Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen kerevitleri de işleyeceğini kaydetti.

Yüksek istihdam ve ihracat hedefleniyor

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ise, Keban sularının bu iş için en verimli üretim alanı olduğuna dikkat çekti. Bir ay önce Keban’ın sularında üretilen somon balıklarını gördüklerini şimdi de burada kerevitleri görmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Arslan, hedefleri noktaların bu olmadığını, hedeflerinin bu alanda gerçekleştirilecek yatırımlar ile yüksek gelir ve istihdam sağlamak olduğunu belirtti. İhracat ve pazarlama alanında, tüm üretim kanallarında önlerine çıkacak engelleri aşmak için ellerinden geleni yapacaklarını da konuşmasına ekledi.

Editör: Haber Merkezi