Kulüpler Birliği tarafından oluşturulması istenip, “Türk futbol hakemlik sistemi çalışma grubu” adıyla ortaya çıkan topluluk faaliyetlerine devam ediyor. TFF’nin yeni danışmanı David Elleray hafta başından beri İstanbul’da bu konu ile ilgili çeşitli görüşmeler yapıyor. Bazı üst düzey hakemlerimiz, bazı gazetelerin ve televizyonların spor servisi çalışanları ile birebir toplantı yapıyor. Kulüpler birliği ve TFF ile bir araya geliyor. Kısacası Sayın Elleray, henüz bilgi edinme aşamasında. İşi hayli uzun süreceği benziyor. Söylenene göre ayda 20.000 Sterlin aldığı doğruysa, epey para kazanacak demektir. Görüştüğü kişi ve kurumların doğru bilgilendirme yapması da önemli. Acaba şu konular hakkında bilgi sahibi oldu mu?

- Sadece sahada yapılan teknik hatalardan dolayı, kulüplerin baskısıyla 8 haftadan beri maç alamayan hakemler olduğunu öğrendi mi?

- Bu Hakemler arasında FIFA kokartlı olanların, kokartlarının alınması konusunda kulüplerin girişimde bulunup, neredeyse netice almanın eşiğinden döndüklerini öğrendi mi?

- Yine bu hakemlerin UEFA dan maç almalarının engellendiğini öğrendi mi?

- Hakemlere eğitim semineri yapılırken, kulüplerin verdiği kara listedeki isimlerin seminere çağrılmadığını öğrendi mi?

- Bazı gözlemcilere nedensiz bir şekilde haftalardan beri (seninle ilgili sıkıntı var mazeretiyle) görev verilmediğini öğrendi mi?

- Ülkemizde bir hakemin MHK ya “Hocam benim niye maçım yok?” sorusuna “senin durumunu yukarıya sormak lazım” cevabı aldığını öğrendi mi?

- insan haklarına ve TFF talimatlarına aykırı bir şekilde, çocuğu hakemlik yapanlara gözlemcilik yaptırılmadığını öğrendimi?

Bütün bunları detaylı bir şekilde öğrenirse prensipli özelliği ile bilinen David Elleray ilk uçakla memleketine döner. Daha da gelmez.

Atamalarda öyle baştan savma ya da yanlı uygulamalar var ki, bazı hakemler maçlarına çıkmadan, bir sonraki maçlarının tebligatlarını alıyorlar. Bazıları da haftalardan beri evlerinde oturuyor. Hakemlerin başarılı olması için, öncelikle atama yapanların, akşam rahat uyuyabilecek şekilde adaletli olmaları gerekir. Hafta sonu görevi olan tüm hakem ve gözlemci kardeşlerime başarılar dilerken, haksız yere görev alamayanlara da “Allah sabır versin” diyorum.