Emlak Vergisi taksitleri ve ödemeleri devam ediyor. Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri vatandaşların gündeminde yer alıyor. Emlak vergisi 2. taksit ödemesi ne zaman? Emlak vergisi ödemeleri başladı mı? soruları en çok internette arananlar arasında. Arazi, tarla, ev, arsa, işyeri gibi gayrimenkulü olan bireyler için emlak vergisinin 2. taksit tarihleri açıklandı. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEME EKRANI

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN YATIRILACAK?

Emlak vergisi 2. taksiti 1-30 Kasım 2021 tarihleri arasında yatırılacak.

EMLAK VERGİSİ NEREYE YATIRILACAK? 

Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebililir. Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Pandemi nedeniyle banka şubelerine gitmek istemeyenler, bankaların mobil uygulamalarından da bu işlemi gerçekleştirebilir.

Emlak vergisi

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait vergiyi ödemiyor. Bir başka deyişle, Emlak Vergisi'nden ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri muaf. Emlak Vergisi muafiyeti konutlar için geçerli. Ayrıca belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılmayan araziler de muaf. Bu kapsamın dışında kalan tarlası, hissesi olanlar, bir de ev sahibiyse vergiden muaf olamıyor.

EMLAK VERGİSİNİ ÖDEMEYENE CEZA VAR MI?

Ödeme yapılmadığı takdirde gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvurulması gerekli. Öte yandan internet vergi dairesi üzerinden de temerrüde düşen emlak vergisi borcunu öğrenmek mümkün. emlak vergisi tutarının yanı sıra, gecikme süresine üzerinden tahakkuk eden gecikme faizinin ödenmesi gerekiyor. Gecikme durumunda aylık yüzde 1,6 oranında ceza uygulanıyor.

Editör: Haber Merkezi