Futbol ailesinin lobisi en düşük camiaları teknik direktörler ve hakemlerdir. Daha 8. haftadayız, 9 teknik adam değişmiş. Hakemler lime lime doğranıyor. MHK kamuoyundaki tüm kredisini tüketmiş, itibarını sıfırlamış.

MHK başkanı kendi koltuğunu korumak için Başkan vekilini feda etmiş. Şimdi tek adamı oynuyor. Her şeyi kendi başına yapmaya çalışıyor. Yüzüne gözüne bulaştırıyor. VAR görevine çağırdığı hakemi tekrar evine gönderecek kadar işleri karıştırmış. Ama bunca işi varken, dünya yol kat edip kadın hakem seyretmeye gidiyor. Tabii ki seyredecek ama öncelikli işlerini, iyi yaptıktan sonra o işlere bakmalı. En yakın destekçileri bile artık ondan ümidi kesti.

***

Miadını doldurmuş bir MHK şu anda Türk hakemliğini idare etmeye çalışıyor. Hafta başından beri hakemlere yapılan eğitim çalışmasında da bunun izleri çok net bir şekilde görüldü. Moralsiz bir MHK hakemleri nasıl maçlara motive edebilir ki? Yıllardan beri gelen, adamcılık, bölgecilik ve torpil maalesef hakemliği bu hale getirdi.

***

Kulüpler Birliğinin MHK’nın yeniden yapılanması projesi, gerekli yasal düzenlemeler ve TFF Genel Kurulu yapılarak bir an önce hayata geçirilmelidir. Birkaç ülke ile anlaşma sağlanarak Süper Lig maçlarına karşılıklı becayiş yolu ile yabancı hakem getirmek şu anda en iyi çözüm olarak görülmektedir. Böylelikle bizim hakemlerimiz de, diğer ülke liglerinde görev alarak maç eksikliği yaşamazlar. Yabancı futbolcu geliyor, teknik adam geliyor, eğitmen geliyor, kondisyoner geliyor, masör geliyor. Bunların hiçbirinin onuru kırılmıyor da, yabancı hakem gelince hakemlerimizin mi onuru kırılacak. UEFA, EURO 2020’de diğer kıta konfederasyonları ile hakem değişimi yaparken, biz neden ufkumuzu açmıyoruz. Efendim gelen yabancı hakem kaliteli olmayacakmış.

Gelen futbolcular, teknik adamlar çok mu kaliteli? Birde kariyer geçmişi çok parlak ancak Katar ya da Arabistan’a gitmeden önce bir transfer daha yapayım diyen şöhretler bize geliyor. Gelen hakemler de bundan farklı olmayacak. Ama gelen hakem ne olursa olsun, baskı altında maç yönetmeyecek. Bizim hakemlerimizin en büyük handikapı da bu zaten.